Безплатна ваксина срещу грип за хората над 65

Пенсионерите не се имунизират заради липсата на средства, а са в рискова група

Новини
19:20 - 28 Октомври 2020
2274
Безплатна ваксина срещу грип за хората над 65

Голяма част от пенсионерите не се ваксинират срещу сезонния грип заради липсата на средства, а те попадат в рисковата група. Принципно от миналата година има безплатни ваксини за хората над 65 години, припомнят специалистите. Инициативата продължава и тази година.

И докато целият свят е вперил поглед във всяка информация, свързана с пандемията, затаили сме дъх в очакване на добрата новина – разработването на ефективна ваксина, пропускаме един друг важен момент, способстващ за по-добрия здравен статус на населението на България. Това е ежегодната борба със сезонния грип.

Грипът има доста сходства с Covid-19, тъй като също е вирусно заболяване, засягащо респираторната система. Макар и не толкова смъртоносен, той също може да предизвика усложнения, водещи до животозастрашаващи състояния, едно от които е пневмонията.

Някои от симптомите също са доста подобни – много заболели от коронавирус се оплакват от треска, кашлица, болки в мускулите, възпалено гърло. Състояния, които наблюдаваме и при голяма част от заболелите от сезонния грип.

Рисковите групи и при двете заболявания са много близки. Хората над 60 години, страдащи от съпътстващи медицински състояния от типа на: сърдечни и белодробни проблеми и диабет.

Между Covid-19 и грипа обаче, съществува една много важна, фундаментална разлика. Имаме на разположение ефективна противогрипна ваксина срещу сезонния грип. И въпреки това я пренебрегваме.

Ваксинирането е от изключителна важност, особено при споменатите рискови групи.