Безплатната помощ за хората в Карловско се оказва не толкова безплатна

Общината иска да затвори детската им градина, а за геодезическите услуги да се оправят сами

Новини
09:19 - 13 Ноември 2022
3350
Безплатната помощ за хората в Карловско се оказва не толкова безплатна

Вълна след вълна проблеми се стоварват върху пострадалите от наводнението хора в Карловско. След "безплатните" дърва се оказа, че трябва да плащат и за още нещо, обещано като безвъзмездно - геодезическата дейност. Специално за жителите на село Каравелово се появи и казус с детската градина, тъй като община Карлово иска да им я затвори, пише СЕГА.

Освен че събори къщи, наводнението буквално заличи дворове. Дни след това външен човек не можеше да различи докъде се е простирал частният имот и къде е била улицата. За да се възстановят нещата, са нужни геодезически услуги. В първите дни представители на община Карлово са обещавали, че тази дейност ще е безплатна, като за няколко къщи това наистина се е случило. После - нищо. В крайна сметка след запитване на жителката на Каравелово Ани Иванова кметът Емил Кабаиванов отговаря: "Следва по частен път да наемете правоспособно лице, което да извърши исканата геодезическа услуга". Оправданието е, че след законови промени през 2001 г. общините нямат правомощия, свързани с трасирани на имоти, заснемане на сгради и т.н. Общината се ангажира единствено да предостави копие от кадастралния и регулационния план. Тя явно не счита, че е добре сама да плати на правоспособните лица.

А приблизителните цени, взети от геодезическа фирма в региона, са: трасиране на точки на имот в пределите на населено място или урегулиран поземлен имот - 180 лв. до 6 гранични точки, по 15 лв. за всяка следваща точка; трасиране на основи, фундаменти, оси на сграда - 320 лв. до 4 точки и по 20 лв. за всяка отгоре. 

Детската градина в Каравелово всъщност е филиал на карловската "Гина Кунчева". Възстановена е с огромни усилия и дарения от хората през 2017 г. Тя е причина млади хора да свържат живота си със селото. "Заради нея се заселихме", пишат жители в социалните мрежи. Функционира целодневна група. Сградата обаче е пострадала при наводнението. На 27 октомври общинският съвет решава да премести децата в село Богдан. Решението автоматично предизвиква яростен отпор от родителите и цялата общественост. Написано е възражение, организирана е подписка. Основният мотив на недоволството е, че няма окончателно инженерно становище за негодността на сградата. Има предписание за разбиване на плоча, за да се проверят основите - не е изпълнено. Доброволчески организации са предложили помощ за възстановяване на сградата - напразно. В крайна сметка хората настояват кмета Кабаиванов да не издава заповед след решението на съвета. "Считаме, че възстановяването и съхранението на детската градина в Каравелово е от изключителна обществена значимост, особено в тези толкова трудни за нас времена", пишат хората.

Земеделският министър Явор Гечев потвърди тази сутрин пред bTV, че държавата ще прати резачки, за да бъдат безплатни за хората раздаваните отсега нататък дърва. Но казусът с превоза остана неясен. Гечев призова и общината да се включи с транспорта. Министърът заяви, че е узнал за плащането постфактум, реагирал веднага след това. От своя страна и Кабаиванов отрече общината да е замесена с плащането. Решението да се сече и извозва за 40 лв.на кубик било взето на селско събрание в Богдан. И сега пак на местно ниво в селото следвало да се прецени какво да се прави с хората, които вече са си платили. Кабаиванов натърти, че кметът на Богдан бил избираем, а не назначен от него.