Безплатни прегледи за глаукома в столичната „Александровска“

Направление по здравна каса не се изисква

Новини
14:06 - 27 Февруари 2024
1615
Безплатни прегледи за глаукома в столичната „Александровска“

По повод Световната седмица за превенция на глаукомата, за поредна година УМБАЛ „Александровска“ организира безплатни, скринингови, консултативни прегледи на пациенти над 45 години.

Прегледите ще се извършват от 5 март 2024 г., в очните кабинети на ДКЦ „Александровска” (вход откъм бул. „Пенчо Славейков”, до бариерата), в делничните дни от 14.00 до 17.00 ч. Записване на тел.: 02/9230 295, всеки делничен ден от 13.00 до 15.00ч. Направление по здравна каса не се изисква.

При необходимост пациентите ще бъдат изследвани безплатно с очен скенер от най-ново поколение (ОСТ-А). Скенерът предоставя възможност за комплексна оценка на кръвоносните съдове в ретината и състоянието на нервните влакна и представлява един от най-новите подходи за диагностика и проследяване на широк кръг на очни заболявания, включително и на глаукомата.

Глаукомата е хронично, прогресиращо, дегенеративно заболяване,

което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината.

С напредване на болестта настъпва необратима загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, заболявания на щитовидната жлеза, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота, тежката инвалидизация на пациентите поради трайната загуба на периферно и централно зрение, определят глаукомата като социално значимо заболяване.

Правилното и навременно диагностициране, адекватното и своевременно лечение е ключово за съхранението на зрението на пациентите.

В Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ функционира най-старото в страната и единствено в България отделение, обособено като индивидуална структура, специализирано в диагностика, проследяване на прогресията, консервативно, лазерно и хирургично лечение на различните видове глаукома. Клиниката разполага с богат арсенал от ново и модерно оборудване за диагностика, проследяване и лечение на глаукомата.