Безплатни прегледи за хепатит организират в Разград

Заболелите от вирусни хепатити в Разградска област през миналата година са два пъти повече от тези през предходната година

Новини
13:30 - 27 Юли 2024
924
Безплатни прегледи за хепатит организират в Разград

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Разград организира кампания за безплатни изследвания за хепатит В и С. Инициативата е по повод Световния ден за борба с хепатита. Прегледите ще се извършват всеки делничен ден в периода от 29 юли до 2 август в сградата на инспекцията, съобщиха от институцията. На място ще бъдат предоставени и информационни материали за разпространението на хепатит A, B, C, D и Е и начините за предпазване от тях.

Директорката на РЗИ в Разград д-р Ася Генева обясни, че извън тази кампания всеки, който пожелае, целогодишно може да посети здравната институция и да си направи изследвания за хепатит B и C. Тя посочи, че е от съществено значение повече хора да се изследват, защото тези две заболявания първоначално нямат симптоми.

„Те увреждат черния дроб, но появата на първите симптоми започва в по-напреднал етап на заболяването, за това е важно да се правят изследвания и профилактика“, допълни д-р Ася Генева. 

Мотото през 2024 г. на Световната здравна организация (СЗО) по повод Световния ден за борба с хепатита е „Време е за действие“. С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г., посочиха от институцията. Световният ден за борба с хепатита се отбелязва всяка година на 28 юли, по инициатива на СЗО. Датата е рожденият ден на нобеловия лауреат проф. Барух Блумберг, който открива вируса на хепатит В и първата ваксина срещу него.

Заболелите от вирусни хепатити в Разградска област през миналата година са 17, два пъти повече от тези през предходната година. Заболяемостта от хепатит А през 2023 г. е 5,99 на 10 000 души или десет пъти по-висока от тази за областта за последните пет години и два пъти по-висока от тази за страната за миналата година, каза за БТА  главният инспектор в отдел "Държавен здравен контрол" в РЗИ-Разград Катя Теофилова.