Безплатните чадъри на плажа се оказаха МИРАЖ

Новини
17:15 - 14 Май 2020
4601
Безплатните чадъри на плажа се оказаха МИРАЖ

Ще има безплатни чадъри на морето, заяви преди седмица министърът на туризма Николина Ангелкова покрай обсъждането на мерките за спасяването на сезон 2020 и отрасъла, който формира 12% от БВП на страната.

Обсъжда се да има на някои от плажовете безплатни чадъри, на други – намалени, символични цени. Всеки плаж е различен и подходът трябва да е индивидуален. Това ще се договоря в анекс към договорите, обясни тогава тя.

Още тогава съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов (ВМРО) се усъмни, че това ще се случи. Афишираните идеи от управляващата коалиция за безплатни чадъри и шезлонги за летния сезон по българското Черноморие може в крайна сметка да не се окажат безплатни, прогнозира народният представител. Не можем да принудим концесионерите чадърите и шезлонгите да са безплатни. Това е предложение, което ще сведем до знанието на концесионерите и те трябва да решат, уточни Веселинов.

Че властта се е изхвърлила прекомерно става ясно от промените в Закона за здравето, които вчера бяха публикувани в извънреден брой на "Държавен вестник". Да припомним, че от днес извънредното положение се заменя с извънредна епидемична обстановка, но на практика съществуващите забрани и ограничени се запазват.

В гласуваните промени в закона, които касаят и промяна в редица други нормативни актове, не става дума за никакви безплатни чадъри и шезлонги.

Според параграф 23 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за здравето за летен сезон 2020 г.,

считано от 1 юни 2020 г., концесионерът и наемателят по договор за концесия за морски плаж предоставя на посетителите на плажа плажните принадлежности – чадъри и шезлонги, на цени, намалени с не по-малко от 50 на сто от цените за сезон 2019 г. или от максималните по съответния договор.

До 25 май концесионерите трябва да уведомят министъра на туризма за цените на плажните принадлежности за летен сезон 2020 г., а след това държавата ще им предложи адекватно намаление на дължимото концесионно възнаграждение или на наемната цена за 2020 г., което да съответства на намалението на цените на плажните принадлежности.

Концесионерите трябва да се издължат на държавата до 30 ноември 2020 г. До 23 май т.г. пък Министерството на туризма трябва да изготви методика за намаляването на дължимото концесионно възнаграждение.

50 000 лева е санкцията за концесионерите, които не намалят цените на плажните принадлежности за сезон 2020. При повторно нарушение (извършено в 4-месечен срок от влизането в сила на наказателното постановление, с което е наложено наказание за същото по вид нарушение за същия морски плаж) санкцията се удвоява.

С промените в закона се разрешава за настоящия сезон ползването на допълнителна търговска площ на морския плаж, но не повече от 4 на сто от площта на плажа.

През 2020 г. на територията на охраняемите морски плажове личният състав на всеки пост може да се намали до един спасител, пише още в поправките на закона.