Безпощаден Милан

Росонерите сразиха Рен с 3:0

Спорт
11:26 - 16 Февруари 2024
1139
Безпощаден Милан

Милан направи огромна крачка към 1/8-финалите на Лига Европа. В плейофа „росонерите“ разбиха с 3:0 Рен у дома на „Сан Сиро“.

Италианският колос не остави съмнения за превъзходството си. Два гола вкара Рубен Лофтъс-Чийк, а един прибави Рафаел Леао.

През всички 90 минути домакините бяха по-добрият отбор и заслужено се поздравиха с крайния успех. Реваншът след седмица във Франция изглежда е само протоколен.

След спокойно начало, експлозивността на Рафаел Леао за малко да даде аванс на „червено-черните“. Той овладя на гърди дълъг диагонален пас. Още с повеждането на топката преодоля съперник и навлезе към вътрешността на наказателното поле. Последва удар с вътрешен. След рикошет в крака на бранител топката разтресе напречната греда и излезе в ъглов удар.

При изпълнението му защитата на гостите се справи. Топката обаче стигна до Тияни Рейндерс, чийто удар от движение не беше точен.

В 10-ата минута нов пропуск за Милан. Рубен Лофтъс-Чийк получи на дясното крило и отигра от аутлинията. Янус Муса нанесе удар, но не достатъчно прецизен.

В следващите минути италианският гранд продължаваше да натиска. Не се наложи обаче на вратаря Стив Манданда да се намесва. „Росонерите“ само създадоха смут с опасни остри центрирания в наказателното поле.

Логичното се случи в 32-рата минута, когато точно при такава ситуация домакините излязоха напред в резултата. Флоренци получи отдясно, огледа се и центрира към непокрития Лофтъс-Чийк. Той скочи високо и с глава насочи топката неспасяемо в долния десен ъгъл на вратата. След рикошет в десния страничен стълб тя влезе в мрежата.

Пет минути по-късно Оливие Жиру си освободи пространство за изстрел и отправи такъв по земя от средна дистанция – право в ръцете на Манданда.

Малко след това Майк Менян най-сетне бе тестван. Стражът на Милан се справи безпроблемно със слабия удар на Дезире Дуе.

Перфектно бе началото на втората част за Милан. „Росонерите“ удвоиха преднината си след статично положение. Топката беше центрирана от ъглов удар на близката греда. Там с глава я отклони Симон Кяер. Със сериозни усилия Стив Манданда спаси с една ръка. Лофтъс-Чийк обаче беше най-съобразителен и от близка дистанция не пропусна да се разпише.

Видимо гостите бяха зашеметени и няколко минути по-късно получиха трети гол. Домакините отнеха топка при дълбока преса. Леао пусна с пета към Тео Ернандес. Капитанът стигна до топката и върна към португалеца. Нападателят забави крачка и надигра двама бранители на Рен, след което с едно докосване матира Манданда.

В 57-минута опитният вратар на Рен най-сетне съумя да се намеси. Той отрази удар на Кристиан Пулишич в близкия му ъгъл.

В 69-ата минута появилият се преди малко в игра Амин Гуири напредна и стреля от дъгата на наказателното поле, но покрай целта.

Мачът се отвори с атаки и към двете врати. Менян и Манданда обаче се отчетоха със страхотни намеси и запази резултата непроменен.

В 81-вата минута Баптисте Сантамария пробва късмета си с шут от дистанция. Топката мина над гредата на вратата, пазена от Менян.

Минута преди изтичането на редовното време Бенасер имаше възможност да направи победата на Милан още по-убедителна, но не съумя да се разпише. Все пак тимът на Стефано Пиоли няма как да не бъде доволен от постигнатото.