Безпрецедентно! Света Гора отказа визита на американски архиепископ

Единодушното решение на всички манастири е изпратено до Константинополския патриарх Вартоломей

Новини
08:55 - 05 Януари 2024
4675
Безпрецедентно! Света Гора отказа визита на американски архиепископ

Безпрецедентно! Света Гора с единодушно решение на всички манастири, изпрати писмо до Константинополския патриарх Вартоломей, в което го информира по уважителен начин, че планираната визита на Американския архиепископ Елпидофор няма как да се състои, тъй като той не е добре дошъл да посети Атон през третото десетдневие на януари 2024 година.

Игумените и представителите на Светите манастири обосновават своите причини, като се позовават на казаното от Елпидофор след Кръщението на деца на американска гей двойка на 9-ти юли 2022 година.

Светогорци пишат: „С голямо съжаление отбелязваме, че чрез публикуваните снимки на Американския архиепископ с гей двойката след извършването на тайнството, се

създаде погрешно впечатление по отношение на приемането в Православната Църква на еднополовите бракове,

послание, което противоречи на доктрините и учението на Светата Църква”.
Монасите се обръщат към патриарха: „…наклонете ушите си към нашата загриженост за тази изключително чувствителна тема, засягаща целостта на съвременната вяра и православните традиции”.

Вестник „Εθνικός Κήρυκας” пише, че преди няколко месеца Елпидофор поискал да посети Света Гора, за да присъства на храмов празник на един от манастирите, но получил категоричен отказ.
Информацията на вестника гласи, че

светогорци са казали, че няма да посрещнат Елпидофор както повелява традицията за архиепископ.

Манастирите и отците в тях са изпаднали в затруднено положение, тъй като не могат да затворят вратата, какъвто е обичаят за православен архиерей, затова се обръщат чрез писмо до патриарх Вартоломей да препоръча на Американския архиепископ Елпидофор да не посещава Светата планина, понеже смятат, че той ще бъде сниман там сред своите другари емигранти, за да покаже на света, че е приет от атонските монаси.

Американският архиепископ Елпидофор влезе в международните заглавия през лятото на 2022 г., като извърши първото открито кръщение на деца на гей двойка в Атина