БФС: Цинично е да се мисли, че ощетяваме децата

Избираме за тях най-добрите условия на реалната им пазарна цена, твърди директорът Борислав Попов

Топ
15:36 - 26 Ноември 2019
1844
БФС: Цинично е да се мисли, че ощетяваме децата

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов отвърна на обвиненията към централата в злоупотреби с държавни пари в детско-юношеския футбол. Той отсече, че е цинизъм да се смята, че служителите на футболния съюз могат да ощетят децата. По думите му за тях се избират най-добрите условия, за които е платена реалната им пазарна цена към момента.

"За прословутите договори за екипите. Това е програма за развитие на детския футбол, която върви повече от 15 години. Тоест тя не е нещо ново. По тази програма сключваме договор със спортното министерство за 336 000 брутна сума. Въз основа на договора провеждаме процедурите - избираме доставчици за екипировка и провеждаме десетки турнири. Минимум по 2 във всяка област. Това е една от най-хубавите дейности, защото не включва само клубовете членове на БФС, а всички детски клубове изобщо. Всички участници получават екип - 18 екипчета за полевите и 2 за вратите. По сметки сме облекли 25% от тази възраст. Бихме искали да сме на 100%", обясни Попов.

"БФС не е задължен да прави процедури по закона за обществените поръчки, тъй като сме сдружение, а не частно дружество. Все пак набираме три оферти и избираме една от тях. Всички договори са отчетени пред спортното министерство. Цинично е да се смята, че хората, които работят тук, ще ощетят децата. Те са нашето бъдеще, работим за тях. Не мога да приема внушенията за недобросъвестни дейности срещу децата. Избираме хотели 4 звезди, отнасяме се отговорно. Те трябва да получат най-добрата храна, най-добрите терени и т.н. Такава е пазарната цена към момента, длъжни сме да се съобразим".

"При мен са и трите фирми към датата на сключване на договора, това е 2017 г. Към момента на сключването на договора и приемането на доставката, фирмата е действаща и няма друг начин, по който може да се провери каква е тази фирма. Фирмата е регистрирана в търговския регистър и има седалище в България. Тези хора, за които се говори - афганистанци и т.н.т живеят в България. Пуснахме една справка, с която през 2015 г. - 2017 г. са проведени 184 турнира, а с парите са закупени около 3600 екипа и 5600 топки.

Попов хвърли яснота и върху полицейската акция в офисите на БФС малко преди брифинга. 

"Получихме определение от софийски районен съд, с което е дадено съгласие да се извършат проверки на документи, които не са описани конкретно. Полицията горе, съвместно с хора от БФС, подготвят документите. Една част от тях бяха готови. Нищо страшно засега, не е хубаво това, което преживяват колегите. Футболният съюз работят много млади, интелигентни младежи и девойки, отдадени на футбола. Тези неща им се отразяват психически.

Снимка: Lap.bg