БФС пак настоява: "Колежа" може да се ползва

Вътре в стадиона няма никаква строителна техника, отвън пред централния вход няма никаква техника, констатира Борислав Попов

Спорт
11:03 - 13 Ноември 2023
1921
БФС пак настоява: "Колежа" може да се ползва

Изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов коментира сагата с преместването на футболната евроквалификация България - Унгария на 16 ноември от София в Пловдив. Попов обясни, че БФС е взел своето решение срещата да се играе на стадион "Христо Ботев" вместо на Националния стадион в София по препоръка на УЕФА.

"По отношение на изявлението на кмета на Пловдив, действително искането на БФС за предоставяне на стадион "Христо Ботев" е направено на 6 ноември. На 3 ноември УЕФА препоръча промяна на стадиона и препоръча това да бъде стадиона "Христо Ботев".

На 6 ноември първия работен ден след местните избори, искането беше направено в съответствие с меморандума, който имаме подписан с община Пловдив. На 6-и, 7-и, 8-и ноември няма никаква реакция от строителя на стадиона", обяви Попов пред БНТ.

"Припомням, че стадионът има разрешение за ползване издадено от Държавната-приемателна комисия на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това разрешение не е оттегляно или отменено, това означава, че този стадион може да се ползва и както сте видяли той се е ползвал за мачове от вътрешното първенство", продължи той.

"Съгласно действащия закон за противообществени прояви по време на спортни събития възлага отговорността за провеждане на футболни срещи на БФС и на органите на полицията. Самият строител има отношение към неговите постройки, които той е изградил. Вътре в стадиона няма никаква строителна техника, отвън пред централния вход няма никаква техника. Тези тръби или част от конструкции, които бяха услужливо показани са далеч встрани от самия стадион и нямат отношение към публиката и официалните лица, които биха били влезли откъм централния вход на стадиона", каза още изпълнителният директор на БФС.

"За първи път в моята практика отказ за предоставяне на спортно съоръжение е позоваване на строителя, който изпълнява някаква обществена поръчка. На самия стадион няма обособена строителна площадка. Този стадион е толкова хубав, че мирише на футбол, държа на скрийншот едно съобщение от администрацията на Община Пловдив от събота - 10:48 часа, в което ми пишат "Господин Попов, нямате проблеми, Община Пловдив ще издаде заповед за ползването на стадиона", завърши Попов.