Биатлонист е Спортист номер 1 на България

Новини
22:02 - 19 Декември 2019
3961
Биатлонист е Спортист номер 1 на България

В четвъртък вечер бяха връчени наградите за Спортист на 2019 година. 62-ото издание на бляскавата церемония се проведе в зала „Асикс Арена“, а водещи на тържеството бяха Мария Силвестър и Захари Бахаров. 
 
Наградата спечели Владимир Илиев, който стана световен вицешампион и бе един от малкото ни спортисти, които достигнаха до добро класиране на първенство на планетата.

На 2-ро място е Ивет Лалова (лека атлетика). Призът връчи Тереза Маринова.
 
На 3-то място е Григор Димитров (тенис).
 
На 4-то място е Божидар Андреев (вдигане на тежести). Той бе награден от Иван Иванов.
 
На 5-то място е Тайбе Юсеин (борба). Наградата връчи Армен Назарян.
 
На 6-то място е Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини). Той не беше в залата, тъй като е на подготовка в чужбина. 
 
На 7-мо място е Радослав Панталеев (бокс), който през тази година спечели бронзов медал от световното първенство. Призът връчи първият ни олимпийски шампион по бокс Георги Костадинов.
 
На 8-мо място е Кубрат Пулев (бокс). Той бе награден от Таню Киряков.
 
На 9-то място е Мария Оряшкова (самбо), която стана световна шампионка. Призът й бе връчен от Таня Богомилова.
 
На 10-то място е Боряна Калейн (художествена гимнастика) , която спечели три бронзови медала от европейското първенство. Призът й бе връчен от Екатерина Дафовска.
 
Отбор на годината е Националният ансамбъл по художествена гимнастика. Наградата бе връчена от Министър Красен Кралев, министър на младежта и спорта.
 
Треньор на годината е Весела Димитрова (художествена гимнастика). Тя получи картина на Вежди Рашидов от спортния министър Красен Кралев.

Спортист №1 с увреждания е Християн Стоянов (лека атлетика), който стана световен шампион на 1500 м. Той бе награден от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Анкетата за най-добър спортист у нас се прави от 1958 година на специален бал на спортните журналисти, който се организира от вестник “Народен спорт”. Първи победител е най-добрата ни баскетболистка за всички времена Ваня Войнова, която е член и на залата на славата.

Най-много пъти наградата е печелена от Стефка Костадинова - 4 пъти. С по 3 победи са състезателите по борба Боян Радев и Станка Златева. Две победи имат Продан Гарджев (борба), Петър Киров (борба), Христо Марков (лека атлетика), Серафим Тодоров (бокс), Йордан Йовчев (спортна гимнастика), Румяна Нейкова (академично гребане) и Григор Димитров (тенис).