Биков уволни Бойко Рашков

При нас в ГЕРБ, при изказвания като това на МВР шефа, се стигаше до оставка, увери бившият депутат

Новини
12:27 - 19 Май 2021
2435
Биков уволни Бойко Рашков

Ако Бойко Рашков бе министър на ГЕРБ, три часа след сутрешното му интервю щеше да бъде уволнен. Това заяви Тома Биков пред "Фокус". Ние от известно време имаме едни откровени признания от различни фигури, които са свързани с това управление, че едва ли не задачата на служебното правителство е да спре по някакъв начин ГЕРБ да спечели изборите.

С тези аргументи бяха направени и промени в Изборния кодекс – давайте бързо да променяме Изборния кодекс, за да можем да спрем ГЕРБ. Между другото, никога през последните 30 години подобни аргументи не са били съобщавани толкова ясно и публично, коментира Биков.

"ГЕРБ, когато бяхме в управлението, подобни изказвания водеха до оставка на този, който ги е направил, независимо от позицията, която заема. И най-яркият пример е с нашия колега Антон Тодоров, който от една изпусната реплика по отношение на журналист подаде оставка като народен представител. А народен представител е доста по-… хайде да не кажа маловажна, но доста по-независеща функция, отколкото министър на вътрешните работи", заяви острието на ГЕРБ. 

"Това изказване на г-н Рашков само по себе си може и да е някакво изпускане на нерви, но то е симптоматично за самоконтрола на този човек, в чийто ръце е практически едно от най-силните министерства. Ако той не е в състояние да си държи нервите и да отговаря на въпроси, които са съвсем нормални и съвсем адекватни на назначенията и уволненията, които прави, той явно не е за тази позиция, пък макар и в служебно правителство." 

"Още повече в ситуация, в която тепърва това министерство ще има решаваща функция по отношение на провеждането на изборите и на редица други предизвикателства. В този смисъл аз смятам, че г-н Румен Радев, който назначи Бойко Рашков, просто трябва да му поиска оставката още днес или утре и по някакъв начин да даде знак, че министърът на вътрешните работи в служебното правителство ще бъде адекватен човек и човек, който би могъл да изпълнява своите функции нормално", казва той.

И допълва: "Ние не трябва да забравяме, че напрежението около г-н Рашков дойде, след като той назначи за началник на кабинета си учредителка на партията на Васил Божков, което само по себе си е, според нас, скандално и неприемливо. След това не успя да даде никакво логично обяснение за това назначение и въпреки това, няма някакво оттегляне на подкрепата за този кадър на служебното правителство – става въпрос за началничката на кабинета. Така че много ясно казва настоящото управление на страната, че очевидно е по-различно от предишното по посока на носене на отговорност. "