Бил Гейтс очаква до 700 000 жертви на ваксината срещу коронавируса

Новини
15:00 - 28 Юли 2020
10631
Бил Гейтс очаква до 700 000 жертви на ваксината срещу коронавируса

Вчера започна най-мащабното в света изследване на потенциална ваксина срещу Covid-19. Става въпрос за стартирането на „Фаза 3” от тестовете на ваксината на американската компания Moderna Inc. сред общо 30 000 доброволци в САЩ.

Ваксината е една от стотиците кандидати, разработвани по света, която навлезе в последна фаза на клинични изпитания, като нейното разработване намира сериозна финансова подкрепа от американското федерално правителство.

Освен това биотехнологичната компания заяви, че е на път да доставя около 500 милиона дози годишно от своята Covid-ваксина. Moderna подчерта, че броят дори може да се увеличи до 1 милиард дози годишно в резултат на сътрудничеството с компанията Lonza.

След тази новина акциите на Moderna Inc. поскъпнаха с около 7% в началото на вчерашната търговия на Уолстрийт.

Тази на пръв поглед силно обнадеждаваща новина вероятно е хвърлила в екстаз медицинските експерти и милиони хора по света. 

Известно е и че още стотици други компании разработват ваксини за новия коронавирус, който върлува на планетата от януари и който досега успя да съсипе икономиките на всички държави.

Новината за надеждна ваксина в последна степен на изпитания обаче не бива да се разглежда изолирано.

Авторите на публикувана по-рано статия в авторитетния The New England Journal of Medicine пишат, че кандидатът за ваксина на „Модерна”, наречен mRNA-1273, „предизвиква анти-SARS-CoV-2 имунен отговор при всички участници и не са идентифицирани опасения, налагащи ограничаване на изпитванията”. Изследователският екип обаче отбеляза, че „нежеланите странични реакции, възникнали при повече от половината доброволци, включват умора, втрисане, главоболие, миалгия и болка на мястото на инжектиране“. Друг източник уточнява, че вредните ефекти не винаги са били толкова незначителни, особено след втората инжекция.

Всеки участник в двете групи с по-големи дози съобщава за нежелани реакции след втората инжекция. Междувременно един участник в проучването в групата с най-малки дози е отстранен поради развитие на копривна треска след първото инжектиране.

Неблагоприятните ефекти на ваксините като цяло са толкова известни, че дори Бил Гейтс — най-страстният привърженик на ваксините в света, признава, че около 700 000 души биха могли да станат жертви на нежелани реакции срещу ваксината за COVID-19. (Към днешна дата за жертви на коронавируса се смятат около 650 хиляди души - б.а.)

В интервю за CNBC Гейтс казва:  

„Ако имаме ... странични ефекти при един на десет хиляди души ... това е около 700 000 човека, които ще пострадат от ваксината.” Бизнесменът филантроп Гейтс очевидно прави сметките, като включва в тях целокупното световно население, в пълен синхрон с желанието му ваксинирането да стане абсолютно задължително за всички хора на планетата.

Самият Гейтс уточнява, че безопасността на ваксината категорично не е проверена при всякакви възрастови групи, в т.ч. мъже, жени, бременни, недохранени или със съпътстващи заболявания.

След интервюто услужливи блогъри и медийни експерти се втурнаха да “проверяват фактите”. Според тях думите на Бил Гейтс са силно изкривени и “страничните ефекти може да включват смъртни случаи, но също и всичко от лека треска до много сериозно, но не и животозастрашаващо състояние”. (Известно, но не широко коментирано е, че в последните десетилетия ваксините за някои заболявания убиват повече хора, отколкото самите болести.)

В допълнение към неблагоприятните ефекти учените поставят под въпрос колко дълго ще продължи имунитетът срещу коронавируса, осигуряван от наличието на антитела.

Според Zero Hedge защитата може да е толкова краткотрайна, че да се налога ваксината срещу COVID-19 да се прилага всяка година, за да се предложи надеждно ниво на защита.“ 

Това със сигурност е отлична новина за биотехнологичните милиардери. Отличен пример е изпълнителният директор на спомената вече „Модерна” – Стефан Бансел. Когато СЗО обяви пандемия, нетната стойност на компанията беше около 720 млн. долара, а оттогава акциите й скочиха с повече от 103%, повишавайки стойността й до около 1,5 милиарда долара. Впрочем френският гражданин Стефан Бансел официално се присъедини към клуба на милиардерите на 2 април, когато акциите на „Модерна” се повишиха заради оповестяването на новината, че корпорацията планира да започне втори етап от изпитанията на ваксината си.

Бансел съвсем не е единственият замогнал се покрай коронакризата, нито пък е най-забогателият. Авторитетното списание „Форбс” е съставило списък от 10 милиардери в сферата на здравеопазването, които са с чувствително набъбнали банкови сметки само за последните няколко месеца. Сред тях са Густаво денегри, Ален Мерио, Леонард Шлайфер, Георг Янкопулос и др.

Zero Hedge пише още: Проучване, проведено от изследователи от King's College London, показва, че антителата на възстановените пациенти намаляват значително в рамките на месеци след заразяването, повдигайки критичния въпрос дали някоя ваксина може да осигури дълготрайна защита. Това не е новина — от месеци медицински специалисти ни подготвят постепенно, че имунитетът срещу коронавируса е нетраен.

Вероятно заради това ще наложи ваксината да се поставя всяка година. Каква по-добра новина за биотехнологичните корпорации – всяка година да ваксинират задължително над 7 милиарда души.

Което допълнително подхранва теорията, че коронавирусът е по-скоро грандиозно по размерите си политическо и бизнес начинание, отколкото медицински проблем. Остава само да разберем какви са крайните амбиции на бизнесмена Бил Гейтс, който отдавна е наложил дигитален монопол върху човечеството - над 90% от компютрите по света се управляват от разработената от него операционна система „Уиндоус”.