БИЛ ГЕЙТС СПИ ЛИ? Путин започва масова ваксинация

Поръчани са вече 1 милиард дози "Спутник V" от 20 страни

Свят
08:00 - 07 Ноември 2020
10259
БИЛ ГЕЙТС СПИ ЛИ? Путин започва масова ваксинация

Почитателите на конспиративни теории все още трепнат в очакване Бил Гейтс да ги чипира с ваксини срещу коронавируса, но през това време Руската Мечка не спи. До две седмици в Москва и Московска област може да започне масово ваксиниране срещу COVID-19 с местното изобретение "Спутник V", съобщи директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалей" към руското здравно министерство Александър Гинцбург, цитиран от ТАСС. Именно в този център бе разработена ваксината, предава БТА.

"Ваксинацията в Москва и областта ще бъде вече не по производствен, а по териториален признак, т.е. става дума за масова ваксинация", каза Гинцбург. Той обясни, че след две седмици рязко ще нарасне броят на доставяните от компанията "Генериуем" ваксини, така че към края на месеца на разположение вече ще има половин милион дози, а в декември - три пъти повече.

Постъпващите в момента дози от ваксината "Спутник V" са предназначени главно за хора от рисковите групи, и най-вече за лекари и учители, казаха пред ТАСС от пресцентъра на здравното министерство.

Руската ваксина срещу коронавируса, разработена от института "Гамалей", премина клинични изпитания през юни и юли. Русия вече е получила заявки от 20 страни за доставка на 1 милиард дози от ваксината.