Биляна Дудова с нов триумф и крачка напред към Олимпиадата в Париж

Ирена Бинкова в категория 53 килограма и Ванеса Георгиева в категория 76 килограма отпаднаха от турнира

Париж 2024
13:06 - 06 Април 2024
4700
Биляна Дудова с нов триумф и крачка напред към Олимпиадата в Париж

Биляна Дудова се класира на полуфиналите в категория 62 килограма на олимпийските квалификации по борба в Баку, а останалите пет български националки отпаднаха, предава БНР. Последният турнир за разпределение на местата за Париж 2024 ще бъде проведен в Истанбул през месец май.

Дудова започна от четвъртфиналите, късето срща неудобната за нея  Йохана Линдборг, която я победи на европейското първенство в Букурещ през февруари. Този път българската националка направи чиста схватка, не допусна грешка и спечели с техническо превъзходство при 9:0 точки срещу шведката.

В полуфиналите съперничка на Дудова ще е французойката Амелин Дуаре, като само победителките в двата полуфинала ще спечелят квоти за участие на олимпийските игри това лято.

В категория 50 килограм Миглена Селишка също започна от четвъртфиналите, но отстъпи с 4:5 точки пред състезаващата се с неутрален статут Надежда Соколова. 

В теголова група 68 килограма Мими Христова имаше за съперничка в пъвата среща  състезаващата се за Азербайджан българка Елис Манолова и я победи с 4:2 точки. В следвщата схватка бъгарката  натрупа  голяма преднина от 8:0 точкисрещу Манола Скобелска , но във втората част на схватката допусна украинката да я тушира.

В категория  57 килограма Евелина Николова записа втората си поредна победа за годината срещу французойката Матилде Ривиер, но в четвъртфиналите не успя да преодолее  германката Сандра Парушевски. Николоа  загуби с 2:4 точки и също ще чака последната квалификация в Истанбул, за да защитава олимпийския си медал.

Ирена Бинкова в категория 53 килограма и Ванеса Георгиева в категория 76 килограма също отпаднаха от турнира.