Биографът на Хитлер: Путин няма да доживее края на войната

Руският лидер рискува да бъде свален от власт, ако Москва не победи

Новини
22:30 - 21 Август 2023
7876
Биографът на Хитлер: Путин няма да доживее края на войната

Той е автор на монументална биография на Хитлер и специалист по политическа харизма. Във "Великите личности, които създадоха историята", Иън Кършоу изследва дванадесет европейски лидери, които са белязали 20-ти век, за добро и често за лошо. Сред тях са диктатори - Хитлер, Сталин, Мусолини... - и демократи - Чърчил, Тачър, Кол... Дълго време историята се преподаваше през единствената призма на "велики хора" и "герои". След това, под влиянието на марксизма или структурализма, те бяха заличени зад социално-икономическите сили.

Британският историк избира златната среда между тези крайни позиции и показва как от Ленин до Дьо Гол, великите фигури са се възползвали от контекста и комбинацията от обстоятелства, като същевременно са били оживявани от силна собствена воля. В интервю за френския всекидневник L"Express Иън Кършоу посочва, че въпросът за индивидуалната роля в историята остава фундаментален, защото от Владимир Путин до Си Дзинпин през Доналд Тръмп, "силните лидери" изглежда се завръщат...

Решението на Путин да нахлуе в Украйна също се оказа катастрофално за Русия и за самия Путин, да не говорим за Украйна, разбира се. Едно демократично правителство несъмнено би избегнало подобно решение, което имаше за цел обединяването на Украйна с Русия, защото то би предвидило негативните последици. Докато Путин взе това решение сам, заобиколен от малка котерия, без да обмисли каква може да бъде позицията на руския народ по този въпрос или дори на политическата върхушка, споделя Иън Кършоу пред изданието.

Путин е продукт на бюрократична система, много по-близо до Сталин, отколкото до Хитлер или Мусолини, или дори, в демократичен контекст, до Чърчил и дьо Гол. Путин не ми се струва особено харизматичен лидер, въпреки че има цялата пропаганда, която цели да го накара да изглежда като силен човек. Спомняме си снимките, показващи го на кон или на лов. Това е опит за създаване на харизматичен образ, но той е откъснат от реалността - продължава с анализите си Кършоу.

Според него бъдещето на Путин ще се определи от еволюцията Разбира се, невъзможно е да се знае как ще свърши тази война. Но е разумно да се предположи, че Путин няма да преживее края на този конфликт. Не казвам, че няма да бъде убит, но рискува да бъде свален от власт или някак си пуснат на свобода, ако войната не завърши с триумф за Русия. Повечето войни завършват с някаква форма на преговори и споразумение. Вероятно в Украйна ще бъде същото.

Путин може да успее да продаде това на руснаците като победа. Всичко ще зависи от способността му да извлече политическа изгода от това мирно споразумение, обяснява британският историк.