Бирата и сланината са сред най-полезните за сърцето продукти
Бадеми, сьомга, тъмен шоколад, червено вино - добре известно е, че всички тези продукти са полезни за сърцето. Последните два, както добре знаем, трябва да консумираме в умерени количества. С нищо хубаво не бива да се прекалява, иначе се получава обратния ефект.
Но ако си мислите, че с това се изчерпват полезните за сърцето продукти, то вие грешите. Тъй като храненето с акцент върху сърдечно-съдовото здраве може да бъде много по-вълнуващо и вкусно.
В този статия zdrave.to обобщава най-новите изследвания за 5 неочаквани (и любими на мнозина) продукти, които, както се оказва също могат да подкрепят работата на сърцето. За тези обаче рядко се говори.
Пържола
Червеното месо има лоша репутация в света на правилното хранене, но в малки количества това месо може да бъде не само безопасно, но и доста здравословно -
продуктът е отличен източник на протеини, желязо, цинк, витамин В12 и някои други хранителни вещества.
И макар че някои от мазнините в месото са наситени, говеждото също така е източник на мононенаситени мазнини - тази най-подходяща за сърцето мазнина, която диетолозите ни съветват да получаваме от зехтина. Освен това, мононенаситените мазнини в говеждото месо са повече от наситените. И това също си заслужава да бъде отчитано.
Кафе
Въпреки разпространеното мнение, че кафето уврежда сърцето, проучванията показват, че хората, които не могат да живеят без кофеин нито един ден обикновено имат по-малък риск от сърдечни заболявания. Така беше доказано, че
редовната консумация на кафе намалява възпаленията в тялото, като същевременно увеличава нивото на „добрия“ холестерол.
И въпреки че кофеинът може временно да увеличи сърдечната честота, то не предизвиква неравномерен сърдечен ритъм или аритмии. Освен това, кафето е богато на антиоксиданти, които могат да защитят сърцето.
Сланина
Невероятно? Но е факт. Диетичните препоръки за консумацията на определен вид мазнина отдавна вече не ни изненадва. Но актуалната препоръка да се похапва сланина не на шега ни изненадва. Репутацията на мазнините като продукт, който запушва артериите, между другото, отдавна се поставя под съмнение.
Всъщност сланината съдържа 33% по-малко наситени мазнини, два пъти повече здрави мононенаситени мазнини и три пъти повече омега-3, отколкото маслото.
Хитринка от кулинарни: свинската мас пък е тайната на нежните и хрупкави печива без вредни трансмазнини.
Бира
Когато става въпрос за здравето на сърцето, непрекъснато ни се подчертава за ползите от червеното вино. Но само виното ли е способно на това? Не само. Неотдавна учените установиха, че ежедневна доза жива бира по отношение на намаляването на рисковете е толкова ефективна, колкото и чаша мерло.
Изследователите все още не могат да кажат точно какво обяснява това: може би съдържанието на полифеноли във виното и бирата, а може би и самият алкохол. Във всеки случай проучванията по темата все още са в ход.
Междувременно учените предупреждават, че ползите от алкохола за здравето са много, много спорен въпрос.
Така че, ако не искате да го изоставяте напълно, е абсолютно необходимо да съблюдавате умереността.
Картофи
Разочаровани сте дълбоко сте от факта, че няма диета, която да включва картофи? Ето я и добрата новина: изследванията показват, че за един здрав човек
увеличаването на приема на калий може напълно да компенсира отрицателните ефекти на натрий върху сърцето.
И въпреки че можем да получим калий от различни пресни плодове, зеленчуци и млечни продукти, картофите са сред най-добрите източници. Освен това, едно проучване показа, че дневната порция картофи може да понижи кръвното налягане, като има положителен ефект върху цялостното здраве.