Бирмингам не изтърпя много Рууни и го уволни

Връзката на легендарния нападател на Ман Юнайтед с клуба просъществува едва 83 дни

Спорт
16:40 - 02 Януари 2024
1791
Бирмингам не изтърпя много Рууни и го уволни

Бирмингам уволни Уейн Рууни от поста мениджър след само 83 дни, в които легендата бе в клуба. Той бе назначен през октомври с договор за три години и половина, със стратегия да промени отбора и доведе със себе си свой щаб, който също от днес е освободен.

38-годишният Рууни води Бирмингам в само 15 мача в английския Чемпиъншип, второто ниво на футбола в страната. Спечели само два от тях, завърши наравно в 4 и загуби цели девет. Последната капка, която преля от чашата на търпението на шефовете, бе поражението от Лийдс с 0:3 на 1 януари.

Рууни пое отбора в средата на таблицата, а сега той е 20-и в класирането, само на 6 т. над изпадащите.

Рекордьорът по голове в историята на Манчестър Юнайтед влезе смело в треньорската професия през януари 2021-ва, когато спря да играе в Дарби.

Спаси от изпадане този отбор като играещ мениджър, след което подписа договор за постоянно там.

В първия му пълен сезон обаче на клуба бяха отнети 21 точки и изпадането бе неизбежно, независимо от неговите усилия.

От юли 2022-ра пое Ди Си Юнайтед в американската Мейджър лига, като завърши 13-ти през миналия сезон и пропусна плейофите.

Решението на Бирмингам да го назначи преди по-малко от три месеца дойде изненадващо, а надеждите бяха, че ще промени манталитета на тима и той ще побеждава. Вместо това с Рууни начело дойдоха 15-те лоши мача с едва две победи и голова разлика 15:30.