Битка на новото поколение: Холанд печели срещу Мбапе

Норвежкият голмайстор на Ман Сити остава в клуба до 2030-а

Спорт
14:00 - 25 Октомври 2024
2355
Битка на новото поколение: Холанд печели срещу Мбапе

На крилете на Ерлинг Холанд Манчестър Сити стигна до убедителна победа срещу Спарта Прага в Шампионска лига. Норвежецът отбеляза два от петте гола на своя отбор и вече има три този сезон, но общо 44 в кариерата си, когато става въпрос за елитната надпревара.

С това той вече се изкачи до 16-то място във вечната класация на голмайсторите в Шампионска лига и му трябват само още пет, за да влезе в топ 10.

След като Лионел Меси и Кристиано Роналдо вече не са в Европа и не се състезават в Шампионска лига, футболните фенове отдавна виждат ново голямо съперничество в лицето на Килиан Мбапе и Ерлинг Холанд.

Ерлинг Холанд с националния екип, където също пише история

Засега битката помежду им, що се отнася до клубния футбол и личните постижения, се печели от норвежеца. Холанд е единственият сред топ 100 голмайстори в историята на Шампионска лига, който отбелязва средно повече от един гол на мач (1.05) и достига числото 44 в само 42 мача.

Мбапе е с 49 попадения, но му трябваха 76 срещи за това, а до този момент през сезона в надпреварата той има отбелязан само един гол в първия кръг - срещу Щутгарт. Трябва да се има предвид също, че Холанд е с 19 месеца по-млад от Мбапе, а норвежкият футболист има и титла в Шампионска лига, която играчът на Реал все още не е печелил.

Единственият проблем за Холанд е, че идва от страна с малко футболни традиции и шансовете за постигане на по-големи успехи с националния отбор са минимални. За разлика от него Мбапе вече има една световна титла с националния отбор на Франция.

Мбапе вече има световна титла с "петлите"

В същото време Ерлинг Холанд сложи край на спекулациите, че ще напусне "Етихад" и изрази желание да остане в клуба. Той изглежда готов да подпише нов договор.

Според информациите на Острова, норвежкият нападател вече е взел решение относно бъдещето си.

Холанд се премести в Англия през лятото на 2022 г. и изглежда е извел играта си на друго ниво под ръководството на Пеп Гуардиола. 24-годишният нападател чупи рекорди за забавление. Той отбеляза 103 гола само в 110 мача. Има и 14 асистенции.

До този момент през сезона бившата звезда на Борусия Дортмунд вече има 13 попадения в 12 двубоя.

Настоящият му контракт на футболиста е до лятото на 2027 г., но за да осигури дългосрочното му бъдеще в клуба, екипът на Гуардиола иска да му предложи нов договор до 2030 година с подобрени условия.

Холанд винаги е имал последното решение относно бъдещето си, тъй като неговият договор с Борусия Дортмунд, както и с РБ Залцбург включваше клауза за изгодно освобождаване, която му помагаше да има пълен контрол върху бъдещето си. Договорът, който той подписа с "гражданите", също има подобна клауза.

Норвежкият нападател ще бъде свободен да напусне веднага щом заинтересован клуб задейства освобождаването му. Съобщава се, че договорът му има освобождаваща клауза на стойност 70 милиона евро, но тя е валидна само за избран брой клубове, като по-голямата част от английските отбори от Висшата лига не са в този списък.