Битката в Донбас решава края на войната

Руснаците искат да унищожат сърцето на украинската армия, смята Джъстин Крамп

Новини
09:33 - 22 Април 2022
4505
Битката в Донбас решава края на войната

Сегашният етап от войната в Украйна е решаващ. Всичко зависи от това как ще протече битката в Донбас през следващите две или три седмици, каза военният експерт Джъстин Крамп пред Би Би Си.

“Ето защо този период е толкова критичен – въз основа на него ще видим или мир, или пауза в конфликта, или просто продължителна война, а това, разбира се, зависи и от двете страни”, казва той.

В крайна сметка всичко ще зависи от това колко добре се справят руснаците срещу украинците в Донбас, допълва Крамп. Това ще определи дали Путин ще се задоволи с онова, което има в този момент, дали руснаците ще почувстват, че са унищожили сърцето на украинската армия и ще покажат, че доставките на НАТО не са достатъчни, за да ги задържат – те могат да продължат да настъпват и да превземат град като Харков, предаде bg-voice.com.

Те все още имат 22 бойни групи на север от Киев в Беларус, казва Крамп. И те са задържани там по някаква причина – Русия държи опциите си отворени за останалата част от страната – но това може да бъде много трудно, ако загуби много сили в Донбас, добавя той.

Русия вече направи опит да превземе украинската столица и се провали с гръмовно, но представи това като смяна на стратегията, изтегли повечето от батальонните си тактически групи и ги пренасочи към източната част на Украйна, като обяви за нова цел “освобождаването” на Донецка и Луганска област, които призна малко преди войната за независими държави.