Битката за София : Терзиев срещу Хекимян в словесен двубой

Те са в пряк ефир и без предварително подадени въпроси

Новини
10:19 - 07 Октомври 2023
3841
Битката за София: Терзиев срещу Хекимян в словесен двубой

Кандидатите за кмет на София – Васил Терзиев и Антон Хекимян влизат в пряк словесен двубой в ефира на Дарик. Досега двамата главни опоненти не са имали подобен дебат за бъдещето на столицата. 

Дебатът се провежда в 15 рунда от по 3 минути всеки. Кандидатите имат възможност да представят позициите си по 15 ключови теми за развитието на столицата.

Първият въпрос към двамата кандидати беше за ул. Шишман в София. Нито един от въпроси не е бил предоставян предварително на кандидатите, беше уточнено от водещия на дебата.

Обичам този град. Децата ми живеят тук. Искам да останат. Градът може много повече. Може да имаме грижа за следващите поколения, да мечтаем по-смело, обясни Васил Терзиев защо иска да стане кмет на София.

От своя страна Антон Хекимян заяви, че живее живота на 90 процента от софиянци, ходи по същите тротоари. Искам да решавам проблемите на хората, искам да завърша големите инфраструктурни проекти. На проблемите с детските градини трябва да се сложи край, каза още Хекимян.

Тема номер едно – обществен ред, коментираха двамата кандидати за столичен кмет. Как ще се ползват сигналите на гражданите?

Едно от най-централните неща в нашата програма е комуникацията с гражданите. Трябва да има проследяемост на сигналите и все по ефективна община, която да обслужва гражданите, посочи Терзиев. По думите на Антон Хекимян гласът на хората трябва да бъде чут „и аз съм човекът, който може да чуе хората“. Ние трябва да спрем убийствата на пътя . Нула жертви на пътя е нещо постижимо, посочи той.

Тема номер две – транспорт и паркиране и състоянието на велоалеите в София.

Карам колело, когато имам възможност, велоалеите трябва да се поддържат и да се изграждат нови, включително в кварталите, обясни кандидатът на ГЕРБ.

65 км са в момента велоалеите в София, нашата визия е да изградим нови 100 км. За да бъдат те алтернативен транспорт, трябва да има някаква смисъл, за да бъдат те свързани. Трябва да се работи с данни, посочи от своя страна Васил Терзиев.

Тема номер три – образование, детски градини, училища

37 детските градини могат да бъдат построени до края на мандата. Проблемът с яслите е по-голям, в някои от районите липсват терени, обясни Антон Хекимян. Би било много добре в партерите на големите фирми да има детските градини. 10 хиляди са липсващите места в детските градини. В момента всичко е ориентирано къде живееш, а не къде работиш, смята Васил Терзиев. Вярвам в модела в партерите на големите фирми да има детски градини. Несправедливо е подпомагането само на родителите, чиито деца са записани в частни детски градини. Най-важното нещо е да се фокусираме върху строежа на детски градини, допълни кандидатът на ‚Продължаваме промяната“.