Бивш царист на мястото на Иво Христов в президентството?

Профилът на юриста Борислав Цеков отговарял на критериите на Румен Радев за шеф на кабинета му

Новини
21:26 - 17 Април 2019
2391
Бивш царист на мястото на Иво Христов в президентството?

Известен бивш царист може да оглави политическия кабинет на президента Румен Радев. Държавният глава обмислял да назначи на мястото на кандидатиралия се за евродепутат Иво Христов ексдепутатът Борислав Цеков, научи Lupa.bg. В момента някогашният народен представител е член на Правния съвет на „Дондуков”2.

Държавният глава се спрял на кандидатурата на Цеков, тъй като отговарял на желания от него профил за шеф на кабинета му. Той е юрист, доктор по конституционно право и от 2011 година е шеф на Института за модерна политика.

Според информацията на Lupa.bg, Радев искал да назначи на отговорния пост човек, който да е специалист или в правото, или в социологията като по-широкоспектърни дисциплини. Президентът не искал да вземе за заместник на Иво Христов военен, за да не си донесе нападки, че слага в политическия си кабинет човек под пагон. Царистът е депутат от 39-то Народно събрание и член на „Новото време” на Емил Кошлуков. 

В същото време Цеков не е от политиците, действали безконфликтно на политическата сцена. Около него са се разразявали и скандали.

Преди няколко месеца Комисията за защита на личните данни глоби Борислав Цеков и Петър Кичашки с 10 хил. лв. за използване на личните данни на хора, които не са дали разрешение за това, като подкрепящи референдума на Слави Трифонов. Тогава Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска президентът Радев да освободи като членове на правния си съвет Цеков и Кичашки. Цеков обаче се защити, като обясни, че Атанасова се е подвела от неверни публикации. Остри реакции предизвика и призива му България да не взима отношения и позиция по конфликта във Венецуела.

Другите възможни кандидатури за шеф на политическия кабинет на президентството са двама от членовете на Стратегическия съвет на „Дондуков”2 - социолога от „Галъп” Живко Георгиев и икономиста Румен Гълъбинов. И двамата са сочени за близки до президента. Някои спрягат и името на Александър Маринов, който допреди 10 години бе шеф на столичната организация на БСП.