Бивш депутат: На Христо и Канадеца бих услужил със законния си Валтер

Само нова Конституция ще спаси България от разпад, твърди юристът Емил Василев

Новини
15:00 - 04 Август 2024
4848
Бивш депутат: На Христо и Канадеца бих услужил със законния си Валтер

Това е един от най-сериозните ми постове през последните години, тъй че моля, внимателно го прочетете.

Става въпрос за Конституцията, т. е. за съществуването и функционирането на държавата. Това е най-важният закон. Както основите и колоните крепят конструкцията на всяка една сграда, така и Конституцията крепи държавността и суверенитета на страната ни. Има значение дали сградата е от кирпич и гредоред, от панелки или от железобетон и керамични тухли.

Това коментира във "Фейсбук" адвокат Емил Василев, университетски преподавател, депутат в 41 НС (2009-2013 г.).

Очевидно България се разпада.

Очевидно е, че българите не харесват държавата си - доказателството е безспорно - масовото емигриране и тоталния демографски срив. Очевидно е, че имаме нужда от нова Конституция, т. е. от нов дом за разпиления и объркан български народ. Който не го разбира и твърди, че е политик, значи е глупак или национален предател. Колкото по-бързо се приеме нова конституция на страната ни, толкова по-бързо разпадът ще бъде преустановен.

Никой не иска да живее в кирпичена къща със сламен покрив, каквато по настоящем е действащата Конституция.

В такива къщи само циганите живеят и раждат деца.

Следователно възниква въпрос каква трябва да бъде новата Конституция, а не дали трябва да бъде приета.

Христо и Канадецът, макар и да съм техен гласоподавател /на принципа на по-малкото зло/, направиха генерална грешка и сега заслужено са наказани и низвергнати.

Те тръгнаха да реформират съдебната система и да орязват правомощията на президента. Грешка! Фатална грешка! От трите власти /законодателна, изпълнителна и съдебна/,

единствено съдебната с всичките си недъзи реално работи и не е блокирана.

На фона на тотално разпокъсания партиен модел, блокиран парламент и неработещо правителство президентът /независимо кой е в даден момент/ е единственият стабилизиращ фактор.

Христо и Киро тръгнаха да реформират единствената работеща власт и да ликвидарат единствения стабилизиращ политически фактор. С действията си те генерираха още повече нестабилност в държавата и стимулираха разпада във всички сфери - политика, социална област, демография, здравеопазване, образование.

На тези глупаци бих им услужил със законно притежавания си Валтер,

за да ходят сами да се гръмнат и да освободят дясното пространство за по-умни и отговорни хора. По този начин двамцата нялаха още повече вода в мелницата на доминираната от комунисто-пожарникаря мутро-ченгесарска извратена държава.

Наляха вода и в по-малките воденички на разни психопати-националисти и русофили. Казвам това с болката на убеден десен човек, който се отвращава от разните там Корита и сие, в чийто глави все още бумтят залповете на "Аврора" и са изостанали от модерната социалдемокрация със 100 години. Накратко: трагедия, пълна трагедия е партийно-политическият ни модел, а най-малкият проблем на държавата е съдебната система.

Ясно е вече и за децата от детската градина, че

най-много от реформа се нуждае разпиляната ни партийна и изборна система,

която генерира ИЗНАЧАЛНО МЪРТВИ ПАРЛАМЕНТИ И НЕРАБОТЕЩИ ПРАВИТЕЛСТВА.

Два са концептуалните модели, които алтернативно може да бъдат заложени в една изцяло нова Конституция:

1. Ако сегашната партийна вакханалия бъде оставена в този ѝ вид, трябва да вървим към президентска република, за да има някакъв стабилизиращ фактор в държавата, както и фигура, която да носи отговорност.

2. Ако желаем да запазим парламентарната република, трябва да вървим към гръцкия модел или нещо подобно на него - например 30% от местата в парламента да бъдат запазени за партията /коалицията/ победителка, за да може да се състави работещо редовно правителство. В този случай за президента ще останат само представителни функции, каквато е мечтата на Киро и Христо.

Аз лично съм за втория модел, защото ако бъде приет още на следващите избори ще видим консолидиране на партийната система около два стожера: дясноконсервативен и либералнодемократичен. Т. е. бързо-бързо ще видим двуполюсен модел в България, защото политиците ще искат да спечелят бонуса от примерно 80 гарантирани депутатски места, в допълнение към реално спечелените мандати. Т. е. ще търсят начини да се обединяват.

Разни величия и костадиновци ще се маргинализират

и най-после ще видим в парламента хора, които виждат бъдеще за себе си в политиката /качествени хора/, а не изумяващия с интелектуалната си нищета сегашен състав на парламента.

Може би дори аз бих се кандидатирал отново за депутат, след над 10 години политическо отшелничество.

Горната консултация предоставям безплатно на политиците, пък дано прогледнат. Ако не го сторят - последният да дръпне шалтера, че електричеството много поскъпна.