Бивш играч на Берое: Хубчев ме караше да тренирам със счупен крак!

Живеех сред хлебарки и кръв в България, откровен е Давид Каядо

Спорт
16:15 - 12 Декември 2019
2244
Бивш играч на Берое: Хубчев ме караше да тренирам със счупен крак!

"В България попаднах в някакъв кошмарен филм! Живеех сред хлебарки, а входът на блока ми беше изцапан в кръв", това сподели бившият футболист на Берое Давид Каядо. Португалецът, който в момента е на 32 години, призна пред изданието „Трибуна Експресо“, че у нас е изживял наистина ужасяващи моменти.

Каядо игра за Берое в периода 2011-2014 години, в който изигра 68 двубой и отбеляза 23 гола за заралии. Със зелено-белите дори участва и в европейските клубни турнири, след като през 2012/13 спечели Купата на България, а в началото на следващия сезон вдигна и Суперкупата на страната - единствените трофеи, които са във визитката му.

В момента Давид Каядо, който дойде у нас от кипърския Олимпиакос Никозия, се подвизава в румънския Херманщад.

"След престоя ми в Кипър се прибрах в Португалия. Тогава получих предложение от България, искаше ме треньорът на Берое - Илиан Илиев, който преди това е играл в Бенфика. Честно казано, офертата беше много зле във финансово отношение, но приех, тъй като нямах отбор по това време", разказва Каядо.

В България идва сам, което за него е голям шок.

"Идвах от много топла страна, а в България пристигнах през януари, когато имаше сняг навсякъде. Отидох в Стара Загора, който не е най-добрият за живеене град в България. Още в първия ден ми показаха къщата, в която щях да живея, а тя бе почти напълно разрушена – като по време на война. "С цялото ми уважение, няма начин да остана в този апартамент", казах, но ме помолиха за търпение, защото апартаментът бил много удобен.

Тогава ме шокира друга гледка - във входа имаше кръв навсякъде! Наистина не знаех какво се случва. Отново попитах: "Шегувате ли се? Няма да живея тук!" В интерес на истината апартаментът наистина беше впечатляващ. Всичко останало бе зле – имаше хлебарки...

Постепенно оправиха нещата, но първоначалният шок си остана", допълни португалецът.

"Започнах да вкарвам много голове в Берое. Тогава дойде оферта от Анталия, която клубът не прие. Заплатата ми беше 5000 евро, а от Турция ми даваха 4 пъти повече. Бях във ваканция, но въпреки това взех самолета и пристигнах в България, за да говоря с шефовете. Не намерих никого, а треньорът Илиан Илиев бе подписал вече договор с Левски. Той беше парафирал и декларация с Берое, че няма да ме взима със себе си в София", разкрива роденият в Люксембург португалец.

"В България играх контрола срещу отбор от втора дивизия. Един от съперниците ме изрита. Исках да стана, за да му потърся сметка, но изпитах страшна болка. Струваше ми се странно, защото лекарят ни каза, че ми няма нищо, а аз не можах да доиграя контролата. След мача ми казаха, че имам хематом и ще почивам 4-5 дни. На следващия ден си направих снимка, болеше ме жестоко, но тя не показа нищо и ме пратиха в клиника в София. Лекарите казаха, че трябва да започна да тичам, за да отшуми болката. Започнах бегови упражнения и болката се върна, още по-жестока.

Треньор на Берое тогава беше Петър Хубчев, който в последствие стана и селекционер на България. А той е много взискателен. Дърпаше ме, но аз не можех да настигна съотборниците си от болка. Плачех на терена. Освен че беше много взискателен, Хубчев беше също толкова и авторитетен. Лекарят ни се страхуваше от него. Той дойде при мен и каза: "Пич, трябва да тичаш, защото треньорът каза така!"

В последствие и втората снимка не показва нищо, а Каядо е наясно, че това не е нормално.

"Друго обяснение ми беше дадено - навехнал съм си крака!? Започнах да го извивам наляво и надясно, което временно ме облекчи, но болката се завърна. Пак се оплаках на треньора, пратиха ме в трета клиника. Там рентгенът показа, че имам счупен малък пищял на крака", спомня си Давид Каядо.

Португалецът печели Купата на България, след като на финала в Ловеч Берое печели срещу Левски след изпълнение на дузпи (б.а. - 3:3 в редовното време и 3:1 при изпълнението на наказателните удари)

"Не можах да отпразнувам Купата, тъй като в 115-та минута сънародникът ми Нуно Пинто ме удари с лакът и ми отвори рана до слепоочието. Когато се осъзнах, разбрах, че не мога да виждам. Още повече се стреснах, когато видях, че лекарят ни е по-уплашен от мен. От стадиона ме откара направо в болница, при очен лекар", разказва още Каядо.

"Спечелихме участие в турнира на УЕФА - Лига Европа, а след това ми нов договор от Берое. Не се съгласих и през зимата ме продадоха на украинския Таврия Симферопол. По ирония на съдбата там се събрах с Нуно Пинто от Левски, който ме бе контузил", завърши Каядо.

През 2014-та португалецът преминава в украинския Таврия, но в същата календарна година той играе и за Витория Гимараеш, както и за "Б" отбора на португалците. След това кариерата му преминава последователно в Металист Харков, Понферадина, Гам Метан и сега в Херманщад.