Бивш министър на здравето би забранил рекламите на лекарства

Д-р Мирослав Ненков обясни, че без негово съгласие руснаци рекламират медикаменти в интернет

Новини
10:16 - 12 Март 2023
3653
Бивш министър на здравето би забранил рекламите на лекарства

Лекарства не бива да се взимат по собствена преценка, а само, когато са изписани от лекар. Това каза по НОВА анестезиологът и бивш министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. По думите му, ако зависело от него, рекламите по телевизията на лекарства щели да бъдат забранени.  

Медикът коментира и новата мода при отслабването – лекарствата против диабет. „Аз, бидейки човек с наднормени килограми, съм опитал практически всичко, надявайки се на чудо. Не става. Нито с лекарство, нито с чудо. Става с усилие”, каза д-р Ненков.

Бившият здравен министър обясни, че без негово съгласие руснаци рекламират медикаменти в интернет. Той призова да не се вярва на подобни маркетинг решения и допълни: „С много лесни стъпки това може да се урегулира – измамите и фалшивите новини в интернет”.

Lupa припомня, че самият Ненков наскоро разказа, че е злоупотребено с името му, като са го използвали за измамна реклама на лекарства.

"Аз нямам представа какви са тези неща, които се предлагат. Мои познати и близки ми звънят да ме питат дали да си го купят, аз никога няма да рекламирам лекарство или добавка", категоричен беше Ненков.

Рекламата включва и фалшиво "интервю" с него в сутрешен блок, съдържащ призив към хората да спрат да пият нормалните си лекарства и да се обърнат към алтернативните продукти, тъй като фармацевтите ни лъжат и крият от нас този вид лечение. "Това е чисто престъпление", категоричен беше Ненков. Това не е лекарство, нямам представа какво съдържа и как действа и вероятно е боклук, щом така се разпространява, допълни той. Става въпрос за продукт с име "Cardio active".

Сайтът е регистриран в държава извън Европа и съответно не подлежи на регулация, а плащанията се извършват към дружество, регистрирано в Обединеното кралство, отново на името на руски гражданин.