Бивш министър : Полицаите не са обучени как да реагират при такива протести

Цветлин Йовчев каза, че политиците се опитват да се възползват от ситуацията

Новини
18:55 - 19 Ноември 2023
2569
Бивш министър: Полицаите не са обучени как да реагират при такива протести

„За пореден път управляващите не търсят причините да се стигне до тук. Отново ситуацията се използва за постигане на политически дивиденти от всички страни“, каза бившият вътрешен министър и шеф на ДАНС Цветелин Йовчев във връзка с ескалиралите протести срещу БФС.

„Преди да се изследват всички обстоятелства не бива да се иска оставка“, подчерта той. „Преди да се установят всички обстоятелства не бива да се прибързва с оставки или да се търси отговорност от кмета и спортния министър“, заяви Йовчев.

„Възможно е БФС да използва СДВР, но това е само хипотеза. Едва ли това е най-важното. Дори да е така не може да е оправдае всичко, което се случи в последствие“, уточни той.

По думите му информацията, с която разполага не е достатъчна, за да се потвърди една такава хипотеза.

Според него е имало какво повече да се направи. Йовчев посочи, че това, че полицията е стигнало до физическа саморазправа означава, че охраната е изпусната от контрол. По думите му тези, които са били на терен и са управлявали силите не са успели да изпълнят тази своя функция.

По думите му служителите на реда и техните ръководители не са обучени как да реагират в такива бурни ситуации. „Имат опит и знания от практиката, но това не е достатъчни. На първа линия се слагат полицаи, които са за първи път са на такова събитие. Това води до отключване на агресия. Разположението на силите и средства също е част от липсва на подготовка“, каза той.

Бившият вътрешен министър бе категоричен, че трябва да се намери решени, с което да не се стига повече до такива ситуации.

„Един министър си подава оставката, когато е взел грешни решения, които довеждат до такива ситуации, когато последиците са настъпили в резултат на провежданата от него дългосрочна политика или в резултат, когато трябва да поеме моралната отговорност“, посочи Йовчев.