Бивш митничар: Паскал беше просто изпълнител , големият в контрабандата е Иван Тодоров - Доктора

Николай Николов по прякол Паскал, сочен за ръководител на незаконна дейност, всъщност е бил международен тираджия

Новини
19:22 - 13 Април 2024
13463
Бивш митничар: Паскал беше просто изпълнител, големият в контрабандата е Иван Тодоров - Доктора

През 1998 г. директор на най-натоварената и важна митница в Свиленград е Георги Шишков. Минал през два опита за убийство, Шишков в последствие става и депутат от ОДС. Той е от първите, за които твърдят, че прибира пари от контрабанда. Шишков обаче успява да осъди политика, който го обвинява, а на свои ред твърди, че генералската група, към която се причислява и покойния вече ген. Любен Гоцев стои зад каналите.

Днес Георги Шишков е далеч от политиката. Занимава се със земеделие, но прие поканата ни да разкаже за старите и новите. Знаете, след провал на теста за лоялност на над 25 служители на митницата в Свиленград - тя беше закрита, а цялата и работа беше поета от митницата в Бургас.

"Николай Николов - Паскал не е бил митничар. Той е бил шофьор в международния транспорт, познавам го случайно от 1993 г. Запознах се с него на сватбата на мой приятел. В Хасково и Димитровград има заселени политически емигранти от Гърция. Тези хора са интересни на хора от Държавна сигурност. Водещият офицер е хванал Николай като младеж и им прави връзка с един от тези гръцки емигранти, и след 1990 г. създават обща фирма. На този гръцкия гражданин, който живее в България - неговите роднини започват да организират тировете с цигари от Кипър през Солун и така до България". Това заяви бившият директор на митницата в Свиленград Георги Шишков в "Говори сега".

Той обясни, че голямата фигура в контрабандата е Иван Тодоров-Доктора, а Паскал е бил просто един добър "изпълнител".

"Той играе големите игри, а Паскал е регионален представител, той е един добър изпълнител, не задава излишни въпроси, няма импровизации, може би затова се е запазил в годините", добави Георги Шишков.
По думите му не всеки път в подобни схеми са замесени хора от "върха на политика".

"Много често нещата опират до областно ниво. За да функционира един канал са нужни 3-ма човека - един митничар, който да пропусне стоката, един полицай и един магистрат, който да ги защитава. Не е задължително това да е човек от върха на политиката. Имам съмнения Петя Банкова да е замесена в подобни схеми", обясни още Шишков.