Бивш съдия: Президентът не може да иска оставки

Политика
08:12 - 17 Юли 2020
1732
Бивш съдия: Президентът не може да иска оставки

Президентът може да призова, но не и да иска оставката. Това каза проф. д-р Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

И подчерта, че в Конституцията чл. 123, ал. 3 има 5 основания, на които тримата големи в съдебната власт могат да бъдат освободени: 

1. навършване на 65-годишна възраст;
2. подаване на оставка;
3. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление;
4. трайна фактическа невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от една година;
5. тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.
(4) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2006 г., обявена за противоконституционна от Конституционния съд - бр.78 от 2006 г.)

Така само ВСС може да стане искането на оставката. Трябва ВСС да излезе с решение и да се обърне към президента за освобождаване на главния прокурор.

"Тука става въпрос за независима, забележете, неполитическа власт. Когато президентът излиза и каже: "Вън мутрите от съдебната власт", ами дайте да ги покаже! Има министри, които на мен не ми изглеждат мутра. Екатерина Захариева не ми изглежда мутра. Ами в прокуратурата работят 2000 изследователи и прокурори, посечете коя е мафията", коментира проф. Киров пред бТВ.

Той призна, че напражение е породилата акцията на прокуратурата в президентството. Определи това като грешка, защото е било показно, сякаш се разбива наркокартел. По думите му в институция като президентството не бива да е толкова медийно.

В същото време проф. Киров отбеляза, че политическото говорене на на ниско ниво и е като това на Васил Божков с над 20 обвинения. 

"Премиерът говори за Шиши, президентът също, извинявайте, това е народен представител! Не бива така да се говори. Ако ние ще принизяваме политическото говорено до това на Божков, той ще определя начина, по който говорят българските институции", коментира проф. Киров.