Бивш шеф на 21th Century Fox е заплашен с 40 години затвор за корупция

Съдът в ню Йорк го призна за виновен

Спорт
13:59 - 10 Март 2023
1384
Бивш шеф на 21th Century Fox е заплашен с 40 години затвор за корупция

Бивш изпълнителен директор на телевизионната група 21th Century Fox - Ернан Лопес, е заплашен с 40 години затвор в Съединените щати, след като беше признат за виновен в четвъртък от съд в Ню Йорк за корупция, като част от разследването на "FIFAgate".

След близо двумесечен процес Ернан Лопес беше признат за виновен в измама, пране на пари и плащане на подкупи на ръководители на ФИФА и Конфедерацията на ФИФА Южна Америка (Конмебол).

Аржентинска маркетингова компания, Full Play, също беше осъдена по същите обвинения, но беше установено, че е корпоративен субект, корумпиращ служители на Футболната конфедерация от Северен, Централен и Карибски регион (CONCACAF). Става въпрос за получаване на права за телевизионно излъчване на Копа Либертадорес и квалификационни срещи на националните отбори.

„Днешната присъда звучи като победа за правосъдието и футболните фенове по света. Обвиняемите са измамили чрез корумпиране на футболни служители, действайки за собствените си алчни интереси, а не за най-добрите интереси на спорта,” каза федералният прокурор на федералната юрисдикция на Ню Йорк в Бруклин, Бреон Пийс.

По време на процеса аржентинският бизнесмен Алехандро Бурзако даде показания като свидетел, след като се призна за виновен за участие в този корупционен скандал, който се разрази във ФИФА през 2015 г. по време на управлението на Сеп Блатер.

Той обвини г-н Лопес и неговия колега от 21th Century Fox, Карлос Мартинес, че са платили между „30 и 32 милиона долара“ подкупи. Г-н Мартинес, от друга страна, беше оправдан, каза говорителка на съда в Бруклин в четвъртък вечерта.