Бивш шеф на КАТ-София: Шофьорите на мигрантите станаха много нагли

Според Тенчо Тенев България може да се справи със собствени сили

Новини
19:30 - 26 Март 2023
3086
Бивш шеф на КАТ-София: Шофьорите на мигрантите станаха много нагли

Ежедневно полицията хваща десетки незаконн мигранти, прекосяващи територията на България. В началото на миналата седмицата имаше загинал и 13 ранени край Алдомировци, 25 край Симеоновград бяха хванати без документи, 41 задържани на адрес в София, осем хванаха в края на работната седмица, влизали са в София с кола, има и две деца. Неспирането на полицейски патрули вече е традиция, а на съд влизат трима сирийци в делото за смъртта на двамата полицаи край Бургас.

Темата коментира по НОВА бившият шеф на КАТ – София Тенчо Тенев. „Статистиката е плашеща. В охраната на границата липсват качествени хора. Лошият кадрови ресурс е причината за ситуацията с мигрантите. Липсва наличен състав, подготовката е лоша, патрулиращите автомобили са стари, инфраструктурата е лоша или липсва“, допълни Тенев.

По негови думи България може да се справи със собствени сили. Той е на мнение, че е необходимо правилно да се разпределят средствата от ЕС за охрана на държавната граница. „Бих върнал професионалистите на работа там, където бяха преди. Няма ги вече тези хора, които работеха дълги години и спираха мигрантския натиск. Сега всички бази, в които се намират мигранти, са пълни и препълнени“, уточни Тенев. „Шофьорите, които превозват мигрантите, станаха много нагли“, смята той.

Тенчьо Тенев коментира и катастрофите в страната. „От 27 европейски държави България е на 26 място с най-много загинали на 1 млн. население в ПТП“, каза той.

„България е на първо място в Европа, заедно с Австрия по брой загинали шофьори на скоростни пътища, които не са магистрали“, допълни Тенев. „Най-малко имаме загинали на магистрали, повече на градските пътища“, допълни той. По негови думи пътният контрол на полицията е малък. Най-много убити в ПТП са мъже между 18 – 24 годишна възраст, допълни експертът.