Бивш зам.-кмет на Пловдив с 10 бона глоба

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Административния съд

Новини
10:33 - 16 Януари 2024
1568
Бивш зам.-кмет на Пловдив с 10 бона глоба

Агенцията за държавна финансова инспекция глоби бившия зам.-кмет по транспорта на Пловдив Тодор Чонов с 10 000 лв. Според ревизорите като възложител на обществената поръчка за поддръжката на колите на общината, обявена на 3 ноември 2020 г., той поставил дискриминационно изискване - кандидатите да имат сервизи на територията на града.

За същия критерий, но в конкурсна процедура от февруари 2021 г., беше санкциониран и предишният шеф на обществените поръчки в градската управа Тодор Тодоров. Неговата глоба беше 1680 лв. Районният съд в Пловдив потвърди наказателното постановление, но в края на м. г. административните магистрати го отмениха с окончателно решение.

Логиката и на двамата при поставянето на условието за ремонтна база в града е да не се плащат винетки. Този мотив беше приет от Административния съд в случая на Тодор Тодоров. Това съдебно решение от цитирано от районния съдия Георги Гетов при разглеждането на санкцията на Чонов.

"Придвижването или транспортирането до отдалечени сервизни бази води до икономически необосновани разходи, които в крайна сметка биха били за сметка на възложителя", е записано в акта за отмяна на глобата на бившия зам.-кмет по транспорт.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Административния съд.