Бивш затворник стана депутат на мястото на Ревизоро (снимки)

Воеводата Деан Станчев лежал 45 дни в сръбски пандиз заради скъсано знаме, разследваха го, че шофира пиян

Новини
12:57 - 16 Януари 2020
4876
Бивш затворник стана депутат на мястото на Ревизоро (снимки)

Бивш затворник и настоящ общински съветник на Шумен от квотата на ВМРО стана депутат в 44-ото Народно събрание, заемайки мястото на избрания за екоминистър Емил Димитров – Ревизоро. Новоизлюпеният депутат Деан Станчев влезе в парламента от шуменската листа на Обединени патриоти.

Късо остриганият „воевода” има репутацията на патриот - кибритлия и неизменно е в първите редици на спорни инициативи на ВМРО. Станчев бе сред стотиците симпатизанти на коалицията Обединени патриоти, блокирали през пролетта на 2017 г. граничния пункт „Капитан Андреево” в опит да спрат български изселници от Турция да гласуват на парламентарните избори. Тогава един от лидерите на коалицията Валери Симеонов се прочу с хулиганско поведение към 78-годишната баба Себиле Изет, която замалко да изяде боя от „патриотите”.

Деан Станчев е неизменен участник и във факелните шествия на ВМРО срещу Ньойския договор, а през януари 2008 г. бе арестуван и осъден да лежи 45 дни в затвор в Сърбия. Тогава Станчев, заедно с Атанас Боруков и друг българин, бяха задържани в Босилеград и обвинени от местните власти, че са скъсали и поругали демонстративно сръбското знаме. Активистите на ВМРО били в Сърбия, за да участват в поклонението за годишнината от гибелта на Мара Бунева и да положат венци на паметника на Васил Левски в Босилеград.

Деан Станчев участва в блокадата на "Капитан Андреево" през пролетта на 2017 г., когато Валери Симеонов налетя да бие баба

След като парче от скъсаното сръбско знаме бе открито в джоба на Деан Станчев, той бе осъден на 45 дни затвор. След като излежа присъдата си и се прибра в Шумен в края на февруари 2008 г., Станчев се ожали, че в затвора е бил малтретиран.

 „До момента, в който отидохме във Враня всичко беше нормално, там ни разделиха и започна адската част. Бях бит, след това ме откараха в килия, където осветлението беше загасено и ме нападнаха сръбски затворници”, разказа пред медиите Деан Станчев. По думите му, сърбите счупили тояга в гърба му, докато го удрят.

Миналата година 37-годишния новоизлюпен депутат бе обвинен от свои съграждани в Шумен, че макар да е общински съветник, редовно паркира неправомерно колата си и често шофира под въздействието на алкохол. Впоследствие снимките, уличаващи Деан Станчев, бяха изтрити от социалните мрежи.