Бившият съветник на Зеленски ще дере гърло за Полша и Левандовски

Украинските футболни фенове подкрепят Дружина полска и Англия

Спорт
21:50 - 20 Ноември 2022
2148
Бившият съветник на Зеленски ще дере гърло за Полша и Левандовски

За някои хора в Украйна футболът се е превърнал в желано разсейване от безкрайните сирени за въздушно нападение, руските ракетни атаки и други сурови реалности на войната.

И макар че интересът към Световното първенство по футбол през 2022 г. може да е по-приглушен от обикновено, отдадените фенове очакват турнира с нетърпение.

Владимир Макляков, 26-годишен фен на Манчестър Сити, родом от Харков, но сега живеещ в Западна Украйна, казва, че макар да не е изпитал "някакви големи емоции" в навечерието на голямото събитие, ще направи всичко възможно, за да гледа мачовете.

Това може да се окаже трудно, тъй като през последните месеци Русия се насочи към енергийните съоръжения на Украйна, което доведе до недостиг на електроенергия и прекъсване на електрозахранването.

Макляков щеше да подкрепи любимия си украински национален отбор, ако той не беше изпуснал квалификациите, след като загуби от Уелс в плейофен мач.

Вместо това, подобно на много украински футболни фенове на това Световно първенство, той ще подкрепя Полша и Англия в знак на благодарност за подкрепата им по време на войната.

Откакто Русия започна инвазията си в Украйна на 24 февруари, Полша е приела около 1,5 млн. украински бежанци и е предоставила помощ в размер на почти 3 млрд. долара.

Обединеното кралство е предоставило на Украйна военна помощ в размер на близо 4 млрд. долара. Освен това тя е силен дипломатически съюзник.

"Много съм благодарен на Полша, защото помага на Украйна", каза Макляков и добави, че има много примери за полски футболен отбор, който показва солидарност с Украйна.

Полша трябваше да изиграе квалификационен мач за Световното първенство по футбол с Русия през март. Те отказаха да играят, след като капитанът на отбора Роберт Левандовски поведе бойкот на мача.

Оттогава Левандовски обеща да носи украинска синьо-жълта лента по време на Световното първенство. Тя му беше подарена от бившия капитан и треньор на Украйна Андрий Шевченко.

Ерфан Кудусов със сестра си във Варшава

Ерфан Кудусов, кримски татарин, живеещ в Киев, казва, че ще подкрепи Англия и Полша, защото ще им бъде "завинаги благодарен" за гостоприемството, което са проявили към семейството му, избягало от войната.

Игор Новиков, бивш съветник на президента Володимир Зеленски и дългогодишен фен на Блекбърн Роувърс, заяви, че подкрепата за Полша е "безсмислена", защото двата народа се радват на "братство".

"Сега футболът и политиката са много близки", каза Ирина Козюпа, украински спортен журналист, и добави: "Гледаме как всяка страна се държи към Украйна по време на войната".

Ирина Козюпа на стадиона на Легия

Козюпа заяви, че други отбори, които са "приятелски настроени към Украйна по време на тази война", включително САЩ и Канада, също ще се радват на украинска подкрепа.

Този политически елемент означава, че ще има и враждебност към това, което тя описва като "недружелюбни нации".

Козюпа каза, че Иран е особено непопулярен отбор, защото Техеран доставя военни дронове на Русия, които са били използвани за нападение срещу инфраструктурата на Украйна.

През октомври Украинската футболна федерация призова ФИФА да забрани на Иран да участва в Световната купа, като се позова на нарушения на човешките права и на доставките му на оръжия за Русия.

"Хората призовават Украйна да заеме мястото на Иран, особено като се има предвид групата, в която са заедно със САЩ и Англия", каза Новиков.

Един от най-големите украински клубни отбори, Шахтьор Донецк, призова ФИФА да позволи на Украйна да участва в случай на забрана за Иран.

Козюпа заяви, че скандалите около ФИФА и страната домакин Катар са намалили интереса към турнира.

"ФИФА се преструва, че няма война и че хората не страдат в различни части на света", каза тя, като се позова на неотдавнашното писмо, изпратено от ФИФА до отборите на Световното първенство, в което те се призовават да избягват протестите и да се "съсредоточат върху футбола".

Ако Украйна се беше класирала, според Козюпа това щеше да даде "възможност да разкажем на света за войната чрез футбола, както направи Шахтьор в Шампионската лига".

Шахтьор Донецк наскоро се състезаваше в европейския клубен турнир въпреки войната и загубата на младежкия треньор, който беше застрелян по време на битка с руските сили. Отборът играе домакинските си мачове в Полша.

Но за други Световната купа все още е просто дело и се състои в това да подкрепят най-добрия отбор.

Арсен Тартан (вторият от ляво) със свои приятели и фенове на Арсенал

Арсен Тартан, киевски фен на "Арсенал" с енциклопедични познания за играта, заяви, че "искрено желае успех на полските си братя", но няма да подкрепя конкретен отбор.

За Арсен лоялността към клуба е най-важна, така че той ще подкрепя любимите си играчи на Арсенал - нови и стари, докато те играят за своите отбори.