Бившият шеф на БАН: Не се лекувайте с „Осцилококцинум”

Здраве
14:51 - 21 Декември 2020
26346
Бившият шеф на БАН: Не се лекувайте с „Осцилококцинум”

Популярното „хомеопатично” лекарство „Осцилококцинум” се оказа пълно менте - в рекламирания като антигрипен и ковид илач няма и една лечебна молекула от изходното вещество. Новината лъсна от интервю на бившия председател на Българската академия на науките (БАН) академик Иван Юхновски, който препоръча да не посягаме към него, когато смятаме, че сме пипнали грип или коронавирус.

„Често не съществува никаква вероятност в (хомеопатичния, б.ред.) разтвора или хапчето да е останала и една молекула от изходното „лечебно” вещество. Подобно е положението с популярния препарат „Осцилококцинум”, например, окйто сега продължава активно да се рекламира по телевизиите. В този случай, съгласно публикуваното описание на препарата, разреждането с вода на изходния материал (смлени черен дроб и сърце на някаква канадска патица) е 10 на степен 200 пъти. При това, естествено, от изходния материал в продавания хомеопатичен препарат реално няма дори една молекула”, казва акад. Юхновски пред в. „Дума”.

По думите на специалиста по органичен синтез, лекарствени препарати и високомолекулни съединения, „Осцилококцинум” е резултата от натрупването на големи грешки и неразбиране на науката, които започват от работата на неподготвен, но амбициозен френски лекар за откриването на средство за лечение на страшния испански грип след Първата световна война.

„Неговите „открития” в медицината, като несъществуващите реално патогенни „осцилококи” (всъщност, „осцилиращите” въздушни мехурчета в изследваните кръвни проби на болни от испански грип и някои други опасни болести) са опровергани много скоро след тяхното публикуване, алармира бившият шеф на БАН.

Акад. Юхновски обаче призна, че въпреки това, благодарение на рекламата в много удобната обстановка след пандемията от испанския грип, хомеопатичният препарат се налага на пазара и добива популярност.

У нас пластмасовите ампули „Осцилококцинум” се продават като средство за профилактика и лечение при грипни състояния, протичащи с температура, втрисане и мускулни болки, които са симптоми и за Ковид-19. Фармацевти признаха пред Lupa.bg, че се продават доста добре, въпреки че и според тях няма особен ефект от употребата им.