Бившият шеф на огнеборците: Поне още 200 пожарникари са нужни

Имаме добър капацитет и добре подготвени хора, заяви Николай Николов

Новини
09:27 - 17 Юли 2024
838
Бившият шеф на огнеборците: Поне още 200 пожарникари са нужни

Трябва да бъдат назначени още поне 200 души, преди всичко за малките населени места, за да могат да се борят ефективно с огнените стихии. Това обяви съветникът на министъра на вътрешните работи и бивш дългогодишен шеф на пожарната Николай Николов.

Според него имаме сравнително добър капацитет и добре подготвени пожарникари, но за по-добрата им работа трябва да бъдат назначени още огнеборци.

Очаква се доставка на около 300 пожарни автомобила към края на годината, съобщи Николов пред БНТ.

Като по-сериозен проблем той очерта и липсата на капацитет да се гасят пожарите от въздуха.

"Дали не е време България, в частност пожарната, да има собствен ресурс хеликоптери, които да гасят от въздуха? Отварям скоби, взаимодействието с Българската армия в момента е чудесно, това е по-евтино - пожарната да използва ресурсите на армията. Там има подготвени пилоти, знаят как да се грижат за хеликоптерите, знаят какво да направят.

Докато пожарната, ако придобива такива, да речем 50 млн. лева, това са най-малкото нещо. Големият проблем е как ще бъдат поддържани в експлоатация тези летателни средства и най-вече хората, откъде ще намерим. Т.е. трябва тепърва да обучаваме хора, които да са годни за това", коментира Николов.

Ситуацията с пожарите е динамична, непрекъснато променяща се. По отношение какви са причините - основно това е човешката дейност. Подценявайки сухото време и силния вятър, ситуацията излиза извън контрол за секунди, напомни той в студиото на "Денят започва" 

По думите му  всяка година всичко започва от Хасково, Свиленград, Харманли и след това идват към районите на Ямбол, Пловдив, Пазарджик, Кюстендил, София, София-област и нагоре към Монтана. В дните на т. нар. горещници е изключително опасно време и трябва да пазим природата и имуществото си.

Николов смята, че превенцията е по-силен мотиватор, отколкото санкциите и наказанията и дава по-добри резултати: "Само за 2-3 дни има заведени 12 досъдебни производства срещу такива небрежни подпалвачи. Доказването на вината за един такъв пожар е доста труден и продължителен процес и невинаги бързия резултат. По отношение на превенцията - все още не успяваме да управляваме риска от бедствие. Този риск, ако успеем да го минимизираме, ще ограничи и ще допринесе до изключителни икономии на финансови средства и неоценими жертви, хора и имущества."