БКП измъчва жестоко католиците у нас през 50-те години (документ от ДС)

Отец д-р Дамян Гюлов е осъден на 12 години затвор

Нещо за четене
19:05 - 05 Май 2019
4629
БКП измъчва жестоко католиците у нас през 50-те години (документ от ДС)

Комунистическият режим и Държавна сигурност са били изключително жестоки при разправата с католическите свещеници в началото на 50-те години. За това свидетелстват архивни документи на ДС, които Комисията по досиета публикува още през 2017 г. в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 2”.

Те представляват строго секретни предложения от следствието на ДС до зам.-министъра на вътрешните работи Георги Кумбелиев за неколкократното поставяне в карцер на отец д-р Дамян Гюлов. Той е първият арестуван католически представител през 1950 г., с което управлението на БКП начело с Вълко Червенков поставя началото на разправата с католическата църква в НРБ.

Отец Гюлов е роден през 1886 г. в с. Секирово, Пловдивско в семейство на католици. Той дълго време ръководи католическия комитет „Добър печат” и е основател и редактор на вестник „Истина”.

Архивните документи на ДС разкриват, че репресивният апарат на комунистическия режим не е успял да пречупи свещенослужителя и заради дръзкото му поведение пред следствието, където той опонира на следователя, е поставен няколко пъти в карцера. ДС е приела за „нахално и провокативно” неговото твърдение, че е в ареста не защото е престъпник, а защото е католически свещеник.
Също така д-р Гюлов не се е страхувал да заяви на следователя, че твърденията му са „клевета, въображение и измислици”. При второто му вкарване в карцера за 10 дни следователят е поискал да бъде поставен там с белезници.

Това очевидно не е пречупило свещеникът, защото след това следователят е предложил за трети път е поставен в карцера за срок от 5 дни, но това предложение, не е утвърдено. Дамян Гюлов е осъден на 12 години затвор през 1952 г.