Благородно: Жена помогна на 170 души , пострадали при наводненията

Кирилка е от Казанлък, а това ѝ е седма благотворителна акция

Новини
17:00 - 01 Юли 2023
4797
Благородно: Жена помогна на 170 души, пострадали при наводненията

Казанлъчанката Кирилка Димитрова осъществи благотворителна кампания в помощ на пострадалите от наводненията в Берковица и достави лично хранителни продукти за около 170 души. “Причината да го направя е, че трябва да се помага”, коментира тя пред БТА.

Димитрова разказа, че това е седмата ѝ поред кампания. “Идеята възникна както и за останалите кампании, защото видях, че никой не обявява нищо за там”, обясни тя и допълни, че когато е отишла на място е разбрала, че само две организации са доставили дарения в помощ на засегнатите жители на региона. Димитрова разказа още, че в кампанията са се включили предимни хора от Казанлък, които са участвали и в предишни нейни инициативи, изпратени са пакети с храна, както и парични дарения и от Асеновград.

“Когато отидох в Берковица, там бяха наводнени само няколко улици, но в посока Монтана и Враца имаше доста наводнени села”, посочи тя и изрази мнение, че, за разлика от Карловско, хората там не си помагат много един на друг.

Кирилка Димитрова е организирала кампания и след наводненията в Карлово. “Там обаче се насочих към едно семейство. Освен седемте по-големи кампании, съм помагала и индивидуално, но обявявам кампаниите си само, когато събирам допълнителни средства”, отбеляза тя. Димитрова посочи, че основната причина да се заеме с благотворителност е, че трябва да бъдем съпричастни един с друг, защото държавата не помага особено много. Тя коментира още, че не се е включила в кампаниите в помощ на Украйна, защото смята, че именно там от държавата са вложени достатъчно средства. “При мен винаги е имало прозрачност на средствата и съм посочвала къде е отишла всяка стотинка от събраните пари”, допълни Кирилка Димитрова.

Според нея една от причините за бедствия като тези в Карлово и Берковица е, че не се почистват речните корита. “Нещо друго, което ми направи впечатление е, че покрай главния път на прохода “Петрохан” имаше много големи паднали дървета. По закон е прието те да не се махат, за да наторяват естествено почвата”, коментира тя и изрази мнение, че това не е безопасно, защото при по-интензивни валежи може да доведе до наводнения, както и до други инциденти. “Смятам, че проблемът не е толкова незаконната сеч, колкото липсата на контрол при законната. Насочила съм вниманието си към този проблем, защото е нещо, за което не трябва да се мълчи. Трябва да се правят постоянни проверки, както и да има определени промени в регулациите”, отбеляза още Кирилка Димитрова.

Тя разказа още, че първата кампания, която е организирала, е била в помощ на възрастен мъж от Карнаре, който се е нуждаел от спешна операция. “Видях го в една пловдивска медия. В рамките на кампанията събрах около две хиляди лева, но впоследствие директор на болница разбра за случая и операцията беше направена безплатно. Събраните от мен пари отидоха в помощ на възстановяването на мъжа и за подобряване на условията му на живот”, каза Димитрова. Тя допълни, че е организирала и капмания в помощ на дете от Казанлък, а вече три пъти по време на коледните празници се занимава с  инициативата за даряване на хранителни продукти за потребителите на услугата “Домашен социален патронаж” в Казанлък. Първия път разнесохме хранителни продукти за 160 души, а втората и третата година успяхме да дарим на 320 възрастни хора, посочи тя. По думите ѝ в кампаниите се включват повече частни лица, отколкото фирми, а по време на празници хората са по-склонни да правят дарения.