Благотворително: Депутатите даряват кръв в парламента

Кристиан Вигенин и Атанас Ташков и Диана Саватева от ГЕРБ първи при лаборантите

Новини
10:59 - 18 Септември 2019
2445
Благотворително: Депутатите даряват кръв в парламента

Благотворителна акция по даряване на кръв стартира тази сутрин в парламента. Организирана е от здравната комисия и комисията по взаимодействието с неправителствените организации, съвместно с Националния център по трансфузионна хематология и БЧК.

Първи кръв дадоха депутатът от БСП Кристиан Вигенин и от ГЕРБ Атанас Ташков, както и колежката му Диана Саватева /ГЕРБ/.

Основно изискване на медиците е кръводарителите да са здрави.

"Кръводаряването е един от проблемите в България, което като че ли не е много на почит, постоянно има недостиг на кръв в болниците, затова смятам, че ние трябва да дадем този пример", каза след като дари кръв Вигенин. Той прави това не за пръв път, затова призова да се дарява кръв и по този начин да се спасява живот.

Надявам се да има достатъчно кръводарители, защото това е пример как може една наистина хуманна акция да обедини различни политически сили, коментира и председателят на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Ние трябва по някакъв начин с личен пример да подпомагаме обществото да разбере, че доброволното кръводаряване гарантира нормалното функциониране на системата на трансфузионната хематология. Когато има достатъчно дарителска кръв, от една страна, системата на здравеопазване може да функционира нормално и да се захранва с достатъчно кръв и кръвни продукти, от друга страна, заключи Дариткова.

В подкрепа на благородната кауза се очаква да се включат много народни представители и служители от 44-то Народно събрание.