Благовест Кирилов: Няма вариант за дистанционно свързване смашините

Решението за достъп до изходния код трябва да се вземе от ЦИК

Новини
12:32 - 26 Август 2022
2185
Благовест Кирилов: Няма вариант за дистанционно свързване смашините

"Можем да кажем, че машините нямат външна свързаност. Няма как някой да се свърже дистанционно към тях." Това каза пред БНР Благовест Кирилов, заместник-министър на електронното управление преди публично обсъждане на проекта на актуализирана Методика за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване. Процедурата ще се излъчва пряко и е отворена и за представители на граждански организации.

Решението за достъпността до изходния код трябва да се вземе от Централната избирателна комисия (ЦИК). Ние трябва да го реализираме при нас, тъй като при нас се извършва процесът на удостоверяване.

Това каза по-късно Киролов по време на днешното публично обсъждане на проекта на актуализирана Методика за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване. 

От Министерството на електронното управление (МЕУ) обясняват, че Методиката по същество е набор процедури, които имат за цел да удостоверят, че машината за гласуване отговаря на техническите изисквания за хардуер и софтуер, определени от ЦИК, съгласно Изборния кодекс и изискванията на приложимата техническа спецификация. 

На база опита от предишни удостоверявания част от процесите бяха оптимизирани, за да са по-ефективни, уточни заместник-министърът, цитиран от БТА. Той увери, че за МЕУ основната цел е осигуряване на честни избори, отчитане на вота на всеки гражданин и максимална прозрачност.

В публичното обсъждане се включиха представители на министерството, Българския институт по метрология, Българския институт за стандартизация, граждански организации и партии. В него участва и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов и бившият председател на бюджетната парламентарна комисия и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански.

Преди началото на публичното обсъждане всички присъстващи запазиха минута мълчание в памет на загиналите в Бургас полицаи при акцията за залавяне на нелегални мигранти.