Блангев: Щяха да ни линчуват, че изритах грубо Марадона

Спорт
13:30 - 29 Ноември 2020
2205
Блангев: Щяха да ни линчуват, че изритах грубо Марадона

Големият защитник на Ботев Пловдив от 80-те години на миналия век Благоя Блангев разказа за впечатляващата си среща с Диего Марадона. Доктор Блажей, както е известен той, е извикан в националния отбор на България за приятелския двубой срещу Аржентина. Мачът се играе на 5 май 1982 година на стадион "Жозе Амалфитани" в Буенос Айрес.

Домакините, водени от митичния си наставник Сезар Луис Меноти, са действащ световен шампион, който е устремен към втора титла от мондиал, тъй като е подсилен от младите Марадона и Рамон Диас.
"Трикольорите" излизат пред въодушевената 40-хилядна тълпа в силно подмладен състав, в който е Блангев, а другият ас на "канарчетата" Коце Костадинов е на резервната скамейка.

"Марадона беше неуловим. Почти не можахме да се срещнем на терена. Правеше невъобразими неща с топката. Поведохме с уникален гол на Стойчо Младенов. Изравнителното им попадение беше изумително. Диего копна топката и през петима наши намери в пеналта Рамон Диас, който застреля Джони Велинов", разкри той.

"В края Марадона нещо ми се изпречи и му влязох с двата крака. Той се запревива и настъпи ад. Явно го считаха за бог там, защото се уплашиха, че го контузих тежко. Към терена полетяха бутилки, портокали, че дори и камъни. Отидохме в центъра и половин час не можахме да се приберем в съблекалнята. После сигурно една дивизия полицаи пазеше рейса ни. Жалко, че толкова велик футболист си отива без време. Щастлив съм, че го срещнах на живо", разказа Блангев пред "Марица".