Блажени старини: Иван Костов взима над 3800 лева пенсия

Топ
19:11 - 02 Юни 2022
10720
Блажени старини: Иван Костов взима над 3800 лева пенсия

Рекордна пенсия в размер на 3800 лева получава Иван Костов, научи Lupa.bg. Информацията бе потърдена както от близки до Командира, така и от експерти от НОИ, до които се допитахме. Най-голямата ирония е тази, че именно благодарение на решение на правителството на Костов, през 1999 г. пенсиите на милиони възрастни хора бяха преизчислени в техен ущърб според нови правила. Е, оказва се, че те не засягат Костов и днес 72-годишният вече бивш политик се радва на блажени старини, без да се притеснява с колко поскъпват парното и бензина.

Бившият премиер, легендарен лидер на СДС, основател на ДСБ, а в последните години - анализатор в "научна лаборатория", е сред малкото облагодетелствани у нас, които взимат истинския размер на пенсии според дохода, който са получавали. За всички останали има таван от 1500 лева, който правителството скоро ще покачи на 3400 лв.

За Костов и други бивши държавни лидери, ограничението максимална пенсия не важи от години, тъй като е освободен от него със закон. Според Кодекса за социално осигуряване, таванът на пенсиите не се прилага за хора, които са били президента, вицепрезиденти, министър-председатели, председатели на Народното събрание и конституционни съдии. Така Костов получава пълен размер на пенсията си, който е близо 3800 лева. Бившият премиер близо 2 години е получавал и Ковид-добавка като всеки редови пенсионер, която беше 50, 60 и 120 лева в различните месеци.