Блинкън призова Израел за "по-целенасочени" военни операции

Намалете броя на цивилните жертви в Газа, каза държавният секретар на САЩ

Новини
09:15 - 21 Декември 2023
1840
Блинкън призова Израел за "по-целенасочени" военни операции

На фона на нарастващия брой жертви сред цивилното население в сраженията в ивицата Газа държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова Израел да измести фокуса си към фаза с по-малка интензивност и да води "по-целенасочени" военни операции.

Според Блинкън израелските операции трябва да бъдат насочени повече срещу лидерите на "Хамас" и тяхната инфраструктура.

"Очакваме да видим и искаме да видим преминаване към по-целенасочени операции с по-малък брой сили, които наистина са съсредоточени върху справяне с ръководството на "Хамас", с мрежата от тунели (под Газа - бел. ред.)", каза вчера американският държавен секретар.

Ако това е стратегията на Израел, "вредата, нанасяна на цивилното население, също ще намалее значително", допълни Блинкън.

Правителството на САЩ за първи път отправи това искане миналата седмица след посещението в Израел на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Според здравните власти в ивицата Газа, които са контролирани от "Хамас", броят на загиналите цивилни жители е достигнал почти 20 000 души. Различни агенции на ООН смятат тази прогноза за достоверна, дори и предпазлива.

Но израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че не може да има преждевременно спиране на военните операции срещу "Хамас", като отново се зарече да унищожи всякаква съпротива на палестинското ислямистко движение.