Блинкън в Пекин: Без китайска подкрепа войната на Русия в Украйна би била трудна

Новини
19:34 - 26 Април 2024
3393
Блинкън в Пекин: Без китайска подкрепа войната на Русия в Украйна би била трудна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес в Пекин, че е изразил притесненията си пред Китай от подкрепата му за Русия, допълвайки, че без нея инвазията в Украйна би била „трудна“.

„Би било по-трудно за Русия да продължи нападанието си срещу Украйна без подкрепата на Китай“, заяви Блинкън пред репортери след продължилата си над пет часа среща с ръководството на Китай.

„Изразих сериозна загриженост от това, че Китайската народна република предоставя компоненти, захранващи жестоката и агресивна война на Русия срещу Украйна“, заяви Блинкън, цитиран от Ройтерс, по време на пресконференция след преговорите си с китайския външен министър Ван И в Пекин. „Китай е водещ доставчик на резервни части, микроелектроника, нитроцелулоза, която е необходима при производството на боеприпаси и ракетно гориво, както и на други стоки с двойна употреба, които Москва използва, за да укрепи своята военнопромишлена база“, допълни той.

Посещението на Блинкън доведе до малък напредък по спорните въпроси, включително по претенциите на САЩ относно евтиния китайски износ и напрежението около Тайван и Южнокитайско море, предаде БТА.

Въпреки своето „безгранично“ партньорство с Москва Китай страни от предоставянето на оръжие за войната на Русия в Украйна, но Блинкън каза, че доставката на стоки с двойна употреба „има практически ефект в Украйна“ и повишава заплахата от Русия за другите държави в Европа.

Блинкън не отговори на въпрос дали Вашингтон ще наложи санкции заради подкрепата на Пекин за Москва. Американски официални лица казаха, че подобна помощ би застрашила отношенията между САЩ и Китай в момент, когато те се стабилизират след кризите в тях около посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван през 2022 г. и свалянето на предполагаем китайски разузнавателен балон в американското небе през февруари миналата година.

Китай казва, че не предоставя оръжие на враждуващите страни и допълва, че нормалната търговия между него и Русия не трябва да се прекъсва или ограничава.

В допълнение към преговорите си с Ван И Блинкън се срещна и с китайския президент Си Цзинпин, който е повторил притесненията на Пекин, че САЩ потискат китайското икономическо развитие.

„Това е основен въпрос, на който трябва да се обърне внимание, както на първото копче, за да може ризата да се закопчае добре - за да може китайско-американските отношения да бъдат напълно стабилизирани, подобрени и придвижващи се напред“, заяви Си.

По-рано Ван И заяви на Блинкън, че „огромният кораб“ на китайско-американските отношения вече е по-стабилен, „но негативните фактори в отношенията все още се засилват и натрупват“.

Подчертавайки задълбочаващите се различия между двете страни, часове преди Блинкън да кацне в Китай в сряда, президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който включва осем млрд. долара за противодействие на китайската военна мощ, както и милиарди в помощ на Тайван и 61 млрд. долара за Украйна.

Според Ван И САЩ не трябва да прекрачват границите на суверенитета, сигурността и развитието – очевидно имайки предвид Тайван, който Пекин смята за своя територия.

Другите обсъждани въпроси включиха и изкуствения интелект и ограничаването на доставките на Китай на химикали, използвани за производството на наркотика фентанил. Блинкън обсъди последната тема с китайския министър на обществената сигурност Ван Сяохун и по време на пресконференцията заяви, че Китай е постигнал известен напредък по въпроса, но допълни, че „трябва да се направи повече“.