Блинкен и Дейвид Лами пътуват за Украйна?

Западът натиска Зеленски да обмисли план "Б" във войната

Новини
18:32 - 11 Септември 2024
1018
Блинкен и Дейвид Лами пътуват за Украйна?

Откакто Русия нахлу в Украйна през 2022 г., украинските лидери настояват, че Русия трябва да бъде прогонена от цялата украинска територия, преди да започнат каквито и да било мирни преговори.

Сега, когато Русия продължава да постига бавни успехи на бойното поле, а западната подкрепа за Украйна показва признаци на умора, според европейски дипломати може да се наложи Украйна да представи по-реалистичен план, поне за следващата година от войната.

Западът все още подкрепя дългосрочно заявената цел на украинския президент Володимир Зеленски да си върне контрола върху територията на страната. Но някои европейски дипломати твърдят, че Украйна трябва да бъде по-прагматична в целите и стратегията си за войната. Това може да помогне на западните служители да защитят пред своите избиратели необходимостта от доставка на оръжие и помощ за страната.

Според официални лица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и външният министър на Великобритания Дейвид Лами ще пътуват до Украйна, за да се срещнат с украински официални лица, отчасти за да обсъдят как най-добре да се определи украинската победа и от каква помощ ще се нуждае тя, за да я постигне. Няколко други високопоставени американски и европейски служители също са били в Киев през последните две седмици.

Разговорите показват повтарящ се източник на напрежение между Киев и Запада: съчетаването на желанието за изтласкване на силите на руския президент Владимир Путин от Украйна с военната реалност на място. Високопоставени европейски служители твърдят, че на Киев е било казано, че пълната победа на Украйна ще изисква Западът да предостави подкрепа на стойност стотици милиарди долари, нещо, което нито Вашингтон, нито Европа могат да направят реално.