Близък до президента политолог: Следващият премиер ще е Атанас Пеканов

Войната в Украйна може да се проточи с години и да няма победител, прогнозира Слави Василев

Новини
12:45 - 10 Януари 2023
9088
Близък до президента политолог: Следващият премиер ще е Атанас Пеканов

Следващият министър-председател няма да бъде Гълъб Донев. Ще бъде Атанас Пеканов.

И той няма да бъде само министър-председател, ще бъде, своевременно, и лидер на нова формация, която ще спечели едни последващи избори. Това ще изведе страната от настоящата политическа блокада.

Атанас Пеканов е заместник министър-председател по управление на европейските средства в първото (12 май – 16 септември 2021 г.) и второто (16 септември – 13 декември 2021 г.) служебно правителство на Стефан Янев и в служебното правителство на Гълъб Донев (от 2 август 2022 г.)

Това коментира преди минути във „Фейсбук“ политологът Слави Василев, който беше главен експерт в екипа на президента Румен Радев по време на първия му мандат (2017–2018 г.).

Войната в Украйна ще продължи по подобие на Ирано-иракската война, която продължи 8 години, от 1980 до 1988г., и не завърши с победител.

Конфликтът изтощи двете враждуващи страни. Впрочем проблемите за Саддам започнаха след конфликта, когато реши, че трябва да завземе петролните полета на Кувейт. И също толкова впрочем България беше вероятно единствената държава, която продаваше оръжие и на Ирак, и на Иран, благодарение на гениалния ни министър на външната търговия - Христо Христов. Имах честта да познавам и него благодарение на баща ми (Васил Василев, приватизатор на завода „Мраз“, дългогодишен спонсор на БСП - б.р).

Ключът към края на настоящата война е дали ще настъпи икономическа криза в САЩ, тоест в света, и помощта за Украйна ще секне.

Парадоксално излиза, че инономическата рецесия и инфлация могат пряко да повлияят за преждевремения край на войната, което ще отключи възстановителни процеси на световно ниво. А може и да отнеме време, ако икономиките на запада издържат. Може и в Русия да настъпи промяна, сценарият на атлантистите в България, но това ми се струва малко вероятно. Общо взето накъдето и да погледнеш, краткосрочно, е зле, коментира политическият анализатор.