Блокираха фейсбук и инстаграм в Донецк и Луганск

"Мета" давала рамо на призиви на насилие срещу рускоезични

Новини
18:49 - 11 Май 2022
2173
Блокираха фейсбук и инстаграм в Донецк и Луганск

Подкрепяните от Русия Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) в Източна Украйна блокираха в сряда достъпа до фейсбук и инстаграм, в съответствие с политиката на Русия относно базираните в САЩ социални мрежи, съобщи Ройтерс.

„Достъпът до информационните ресурси на американската компания "Мета", която позволява призиви за насилие срещу рускоезични потребители в социалните си мрежи, вече е блокиран“, се казва в изявление на министерството на комуникациите на ДНР. „В резултат на това достъпът до социалните мрежи фейсбук и инстаграм е блокиран на територията на републиката", пишат още от ведомството.

В отделно изявление ЛНР също заяви, че достъпа до двете американски платформи е спрян. За момента "Мета" не е коментирала действията на двете сепаратистки републики.

Русия забрани фейсбук и инстаграм още през март, след като съд призна "Мета" за виновна в "екстремистка дейност". Москва вече ограничи и достъпа на руските медии до двете платформи.

"Мета" каза, че временната промяна в нейната политика за реч на омразата се отнася само за Украйна. 

Русия изгради тесни връзки с Донецк и Луганск, общо известни като Донбас, след като подкрепи проруски бунт в него през 2014 г., което последва от анексирането на Крим.

Двата региона получават финансова подкрепа от Москва, използват руската рубла като валута и преподават руската учебна програма в своите училища.