BMW, "Тойота", "Фолксваген" поголовно затварят фабрики

От своя страна най-големият световен производител "Тойота" затвори всичките си заводи в Европа

13:42 - 18 Март 2020
2550
BMW, "Тойота", "Фолксваген" поголовно затварят фабрики

Германският производител на автомобили BMW обяви, че ще затвори фабрики в Европа и Южна Африка, които представляват около половината от продукцията му за месец, присъединявайки се към други автомобилни гиганти, ударени от мерките за ограничаване на разпространението на новия коронавирус, съобщава "Франс прес".

Освен това германският автомобилен производител предупреди, че печалбите му през тази година щели да бъдат значително по-ниски в резултат на кризата.

"От днес ще затворим наши европейски фабрики и фабриката "Рослин" в Южна Африка", каза главният изпълнителен директор на компанията Оливер Зипсе, като добави, че прекъсването на производството в тези фабрики се очаква да продължи "до 19 април".

Фабриките на BMW в цяла Европа - в германската провинция Бавария, другаде в Германия и на други места в Европа - в комбинация със завода в Южна Африка , представляват половината от 2,56 млн. автомобила, които компанията е произвела през 2019 г.

В цяла Европа други автомобилни производители, включително "Мерцедес", "Фолксваген", "Форд", "Фиат" и "Пежо", също затварят фабрики заради кризата около коронавируса.

"Както за много други стоки, търсенето на автомобили рязко ще падне" заради вируса и свързаните с него мерки за ограничаването му, допълни Оливер Зипсе.

Работниците от базирания в Мюнхен автомобилен производител се възползват от "изключително гъвкави и ефективни инструменти за работно време", които могат да помогнат за смекчаване на въздействието, добави той.

Германското правителство вече опрости правилата за обезщетения на работниците, чиито работни часове се намаляват по време на кризата.

Финансовият директор на BMW Николас Петер заяви, че компанията сега очаква печалбите преди данъци тази година да бъдат "значително по-ниски" от 7,1 млрд. евро, отчетени през 2019 г.

"Мерките, свързани с коронавируса, ще имат значително влияние върху нашия бизнес", изтъкна Петер.

Междувременно "Фолксваген" и "Ягуар" обявиха затварянето на още фабрики в Централна Европа. "Фолксваген" уточниха, че спират производството си в заводите в Познан и Вжешня в Полша, както и в Хановер в Германия. "Ягуар" пък спират да производството на Land Rover в новата си фабрика в словашкия град Нитра.

От своя страна най-големият световен производител "Тойота" затвори всичките си заводи в Европа, включително два в Полша, два във Великобритания, един в Турция, един съвместен завод с PSA (производителя на "Пежо" и "Ситроен") в Чехия. По-рано през седмицата "Тойота" затвори заводите си във Франция и Португалия.