БНБ и ДАНС се снишиха пред аферистите от Nexo

Криптобанката, която е разследвана за измами на клиенти от 8 американски прокурора, върти схемите си от България

Свят
09:56 - 29 Септември 2022
7119
БНБ и ДАНС се снишиха пред аферистите от Nexo

Два дни след като прокурорите от осем американски щата, начело с главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс стартираха съдебни дела за измама в особено големи размери (над 800 млн. долара) срещу българската криптобанка Nexo, родните институции мълчат за грандиозния скандал, достигащ размерите на аферата OneCoin на Ружа Игнатова.

От БНБ отказаха да коментират пред репортер на Lupa.bg как компанията Nexo развива бизнес с депозити и лихвоносещи ценни книжа от офисите си в България, при положение, че дружеството не е лицензирано да извършва банкова и финансова дейност на територията на Европейския съюз. На практика Nexo развива незаконна финансова и лихварска дейност, но в криптовалута и то пред благосклонните погледи на БНБ, ДАНС и Комисията по финансов надзор.

Офисът на Nexo в София на бул. "Никола Вапцаров" №16. Оттук са извършени повечето измами срещу американски инвеститори

Макар от Nexo да твърдят, че не работят с български клиенти, по-голяма част от сделките им с криптовалута преминават през офиса им в София. От Nexo обаче доскоро мамеха, че не извършват дейност на територията на Ню Йорк – нещо, което беше окачествено като лъжа и измама от главния прокурор на щата Летисия Джеймс.

Срещу Nexo се води разследване за крупни измами от осем американски прокурора, но българските регулаторни органи нехаят за скандала

Гробовно мълчание по темата засега запазва и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), откъдето би трябвало да следят за случаи на пране на пари и финансови измами.

„От БНБ и ДАНС проспаха фалита на КТБ, пропуснаха и Ружа Игнатова, а сега неглижират и финансовата пирамида Nexo. Дано това да се дължи на некомпетентност, а не на корупция в особено големи размери по най-високите етажи на властта“, коментират финансисти.