БНБ отваря врати за посетители

Институцията отбелязва 145 години от създаването си

Новини
12:35 - 15 Юни 2024
1234
БНБ отваря врати за посетители

Ден на отворените врати в Българската народна банка ще се проведе днес, съобщават от централната банка на страницата си в интернет. Свободен достъп за граждани в централната сграда на институцията ще има за времето от 10:00 до 17:00 часа.

Денят на отворените врати през настоящата година ще премине под знака на 145-ата годишнина от основаването на БНБ. Посетителите ще имат възможност да разгледат заседателната зала на Управителния съвет, в която са вземани едни от най-важните решения във финансовата и банковата история на страната, галерията с маслени портрети на управителите, кабинета на управителя, музейната сбирка на БНБ, оперативния салон за клиенти, както и да получат сувенирна банкнота със своя лик, изобразен върху нея.

Специален акцент тази година е подредената в паричния салон изложба, посветена на 145 години от основаването на БНБ, нейната история през годините и нейните сгради. На разположение на групите посетители ще бъдат служители на банката, които ще ги съпровождат и ще ги запознаят с основните функции и задачи на институцията.

БНБ е една от най-старите национални институции у нас. Създадена е на 25 януари 1879 г. с утвърждаването на устава ѝ от руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков.