Богата трапеза на Бъдни вечер - плодовита година!
Храната на Бъдни вечер в миналото се е поставяла върху слама или направо на пода
Колкото по-богата е трапезата на Бъдни вечер, толкова по-плодовита ще е идната година. Това каза етнологът доц. Петя Банкова от Института по етнология и фолклористика с музеи към Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за трапезата на Бъдни вечер.
Тя поясни, че храната на Бъдни вечер в миналото се е поставяла върху слама или направо на пода.
„На Бъдни вечер се ядяло само постно, а блажното само се оставяло на трапезата, за да бъде изядено на следващия ден“, обясни етнологът.
Доц. Банкова обърна внимание, че обикновено се правели пълнени чушки с ориз или боб, постни сърми със стафиди, боб-яхния, леща, варено жито, ошав - изобщо от всичко, което земята е родила през годината.
„Слагат се по един от всички плодове и зеленчуци, родили се през годината, изсушавани и пазени нарочно за тази вечер, или поне царевица и лук. Задължително се пиело оловина, вино и ракия. Колкото по-богата е трапезата, толкова по-плодовита ще е идната година“, каза още тя.