Богаташ №1 в спорта се оказа голям тарикат

Флойд Мейуедър залагал на себе си преди да стане най-богатата звезда в бокса

Спорт
09:35 - 15 Май 2024
141023
Богаташ №1 в спорта се оказа голям тарикат

Най-богатият спортист в света - Флойд Мейуедър, който сложи край на професионалната си кариера през 2015 година, избира да заложи на себе си преди да стане най-богатата звезда в бокса.

Според неговия дългогодишен приятел Леонард Елерб този проницателен ход е затрупал боксьора с пари.

През 2006 година Мейуедър си проправя път в спорта с помощта на основателя и главен изпълнителен директор на Top Rank - Боб Аръм, който промотира легендарните Мохамед Али, Майк Тайсън и Мани Пакиао. Мейуедър тогава печели около 3 милиона долара на битка, благодарение на перфектния си рекорд от 36 успеха и статута си на шампион на IBF в полусредна категория. Именно тогава

американецът се е смятал за звезда на големите събития, способен да направи повече от 100 милиона долара за една нощ.

"Флойд искаше да изведе кариерата си в нова посока. Той влезе в офиса на Top Rank, връчи им чек и останалото е история", заяви Елерб сензационното разкритие за своя приятел. Мейуедър е имал необичайна клауза за отказ в сделката си с Top Rank, която му е позволявала да излезе от промоционалния договор за сумата от 750 000 долара.

След като разчита само на себе си, Мейуедър продава 325 000 платени гледания и прибира най-високата в кариерата си до този момент печалба от 8 милиона долара за битката си с Карлос Балдомир през ноември 2006 година.

Милионите продължават да текат и той прави 25 милиона за следващата си битка -

победа с разделено съдийско решение над Оскар де ла Оя през май 2007 гoдина. Заедно те привличат 2,48 милиона абонамента и 137 милиона долара приходи от "Pay-per-view".

Мейуедър победи 13 последователни бойци, които са действащи или бивши световни шампиони, като много от тях фигурираха в списъка на Ring Magazine.

"Кажете ми друг боец, който само в две битки направи 650 милиона долара.

С Пакиао спечелих 300 милиона долара, а с Конър Макгрегър - 350 милиона долара", сподели Мейуедър през 2020 година.